Life

Ce înseamnă AM și PM la ceasuri. Confuzia pe care o fac multe persoane

Ce înseamnă AM și PM la ceasuri. Există o confuzie pe care o fac multe persoane. Iată cum s-a inventat acest sistem, de fapt.
10.03.2023 | 13:03
Ce inseamna AM si PM la ceasuri Confuzia pe care o fac multe persoane
Ce înseamnă AM și PM la ceasuri. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Poate nu mulți oameni știu de la ce vin prescurtările folosite pentru timp AM și PM. Ceasul este împărțit între acestea două, dar există și o confuzie pe care o fac mulți.

Ce înseamnă AM și PM la ceasuri. Ce confuzie fac mulți

AM și PM sunt două formate foarte cunoscute, doar nu mulți știu și ce înseamnă. AM vine din cuvântul latinesc „ante meridiem” și se traduce cu „înainte de amiază” sau „înainte de prânz”.

ADVERTISEMENT

Deci AM este ciclul care începe la miezul nopții și durează până la ora 12:00 ziua. Apoi, urmează ciclul orar de PM, adică toate orele de după 12 după-amiază și până la miezul nopții.

În mod similar, PM vine de la „post meridiem” sau „post meridian” și înseamnă „după-amiază” sau „după prânz”. În țări precum Anglia, SUA, Canada sau Australia, orice oră de după prânz este citită cu acronimul PM.

ADVERTISEMENT

Cine ar fi inventat sistemul de 12 ore de pe ceas, cu AM și PM

Nu se știe cu certitudine cine este persoana care a inventat aceste concepte de împărțire a unei zile în 12 ore de AM și PM, dar se pare că formatul acesta al ceasului ar fi fost stabilit încă din Egiptul Antic.

Pe atunci, egiptenii ar fi folosit lumina soarelui pentru a stabili ora de zi, iar pe timpul nopții aceștia foloseau un ceas pe bază de apă pentru a determina cât este ceasul.

ADVERTISEMENT

La noi în țară este folosit formatul de 24 de ore, dar în mare parte a țărilor care au făcut parte din Imperiul britanic sistemul cu 12 ore de Am și PM este folosit atât în vorbit, cât și în scris.

Este vorba despre țări precum Marea Britanie, Irlanda, SUA, Canada (cu excepția provinciei Quebec), Australia, Noua Zeelandă, India, Pakistan, Bangladesh, Malaezia și Malta și chiar Egipt și Mexic.

ADVERTISEMENT

Majoritatea țărilor folosesc, în schimb, sistemul cu 24 de ore, iar în unele state din Europa, dar și din America Latină este folosit un mix al celor două sisteme.

ADVERTISEMENT
Atenție, imagini horror » Glezna lui Messi, distrusă în finala Copa America: Leo...
Atenție, imagini horror » Glezna lui Messi, distrusă în finala Copa America: Leo a izbucnit în lacrimi pe bancă
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de...
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de combustibil: „nu mori, va fi rece mașina” VIDEO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat de 50 de ani, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile pe marginea drumului, în Vaslui
Cu ce se ocupă, de fapt, socrii lui Ianis Hagi. Cine sunt părinții...
Cu ce se ocupă, de fapt, socrii lui Ianis Hagi. Cine sunt părinții Elenei Tănase
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
Gigi Becali a făcut show la nunta lui Ianis Hagi. A aruncat cu...
Gigi Becali a făcut show la nunta lui Ianis Hagi. A aruncat cu zeci de mii de euro în lăutari. Imagini fabuloase cu patronul FCSB
Cum e bine să plătești în Grecia. Cash sau card? Ce spun turiștii...
Cum e bine să plătești în Grecia. Cash sau card? Ce spun turiștii care au testat variantele
Gigi Becali, forțat de soție să meargă la nuntă la nașul Ianis Hagi....
Gigi Becali, forțat de soție să meargă la nuntă la nașul Ianis Hagi. A venit cu Rolls Royce-ul condus chiar de el și a făcut SPECTACOL
Motivele pentru care urșii și-au schimbat radical comportamentul, preferând orașele în locul pădurilor....
Motivele pentru care urșii și-au schimbat radical comportamentul, preferând orașele în locul pădurilor. STUDIU
Desertul biblic absolut delicios, consumat la Cina cea de Taină. Este ușor de...
Desertul biblic absolut delicios, consumat la Cina cea de Taină. Este ușor de preparat și conține doar ingrediente menționate în Cartea Sfântă