Ce înseamnă ”boala lui Calache”, expresia folosită des de foarte mulți români. Ce semnifică, de fapt. Tratatele de medicină și lucrările de specialitate nu vorbesc despre nicio boală care să poarte această denumire.
Ce reprezintă ”boala lui Calache”, sintagma pe care multe persoane o spun în conversații. Care este sensul ei, în realitate. Originea expresiei are legătură cu sindromul „Kalalaki” care are legătură cu persoanele care dorm mult.
Oamenii care suferă de această boală nu reușesc să se trezească și dorm zile întregi, fără să își dorească acest lucru. În altă ordine de idei, specialiștii în limba română spun că este vorba de o legendă cu istorie în spate.
Expresia nu are nicio legătură cu problemele medicale, ci se concentrează pe cu totul altceva. Concret, este vorba despre dorința unei persoane de a mânca și de a bea pe săturate. De asemenea, are legătură cu distracția, nicidecum cu munca.
De-a lungul anilor sintagma folosită de foarte mulți români,”boala lui Calache”, a fost utilizată inclusiv pentru oamenii cărora nu le place să aibă un serviciu, să facă ceva pentru a avea bani, ci mai degrabă să se veselească.
„Boala lui Calache” face trimitere la o întâmplare care a avut loc în urmă cu foarte multă vreme. Totul a plecat de la un hangiu român pe nume Mihalache, care a trăit în secolul XVII și care a căpătat o avere impresionantă de pe urma afacerii sale.
Bărbatul s-a născut cu darul de a fi un negustos priceput, pe placul boierilor care treceau pragul casei sale. Aceștia ajungeau să achite bani mulți pentru serviciile pe care le primeau și care erau de cea mai bună calitate pentru acele vemuri.
Așa a reușit să agonisească și a devenit la rândul său un mare boier. Cu toate că nu era de viţă nobilă a reușit să își construiască un conac, în timp ce familia era slujită de o armată de argaţi. Mihalache a avut doi băieți, însă doar unul era favoritul său.
Calache, căci despre el este vorba, era cel care urma să fie promovat într-un scaun domnesc doar că nu ridicase un pai până la vârsta maturității. Pe de altă parte, tânărul avea o mare slăbiciune, care în scurtă vreme a devenit preocuparea sa principală: să mănânce, să bea şi să doarmă.
Mihalache s-a chinuit ani la rând să-i convingă pe boieri că fiul său era potrivit pentru domnia de la Înalta Poartă a Imperiului Otoman, însă Calache nu s-a achitat de nicio datorie domnească când a ajuns în Capitală. Din păcate, nu a fost confirmat ca domn și a trebuit să se întoarcă acasă.
Se crede că de atunci a început să se audă despre „boala lui Calache” în toate conacele boierilor, mai ales atunci când stăpânii caselor nu făceau nimic altceva decât să doarmă, să mănânce bucate alese sau să bea.