Treptat, odată cu trecerea anilor și cu uzura apărută, centrala termică poate scoate câte un zgomot care mai de care mai ciudat. Unele dintre ele, cum este un șuierat sau un sunet similar bătăii de ciocan, ar trebui să ne pună în gardă. E obligatoriu să luăm repede măsuri.
Într-o perioadă în care vremea este extrem de rece, atât pe timp de zi, cât mai ales noaptea, cu toții ne gândim cu groază ce s-ar întâmpla dacă am avea probleme cu centrala termică.
Pentru a sta liniștiți și a fi siguri că acest dispozitiv nu ne ”lasă” când ne este lumea mai dragă e important să acționăm în momentele cheie. Unul dintre acestea este acela când centrala începe să scoată anumite zgomote.
Ori de câte ori amâni să rezolvi o problemă, cât de minoră ar părea, ea poate să devină una majoră în timp. Nu sunt rare cazurile în care, dacă nu intervenim la timp, putem ajunge în situația în care ne vedem obligați la înlocuirea completă a centralei termice.
Dacă nu vrei să scoți sume uriașe de bani din buzunar e indicat să acționezi la timp. Conform specialiștilor, dacă centrala termică scoate zgomote anormale în timpul funcționării, nu aștepta până să o verifici.
De-a lungul timpului, apar mai multe zgomote comune pe care centrala termică le scoate atunci când are o defecțiune. Putem auzi, uneori, un zgomot care se aseamănă cu o lovitură de ciocan sau cu un șuierat.
Cea mai probabilă cauză este depunerea de calcar pe schimbătorul de căldură. Zgomotul apare mai ales atunci când se declanșează aprinzătorul. În timp, depunerile de calcar sunt inevitabile.
Dat fiind acest aspect apare zgomotul similar unui șuierat. Acesta anunță, în paralel, și creșterea consumului de gaze naturale și o scădere a eficienței, explică cei de la lovedeco.
O centrală ne mai poate ”surprinde” și cu alte zgomote alarmante. De exemplu, mai putem auzi un sunet de genul unui huruit. În acest caz, pompa de recirculare a apei s-a defectat.
Zgomotul este întâlnit în momentul când centrala funcționează la nivel înalt, adică în sezonul de iarnă. Pompa de recirculare trimite apa caldă spre calorifere cu ajutorul unei elice. În timp, pe această componentă se acumulează particule și o fac să se blocheze.
Un alt zgomot similar cu o bolboroseală trebuie să ne pună în gardă. Acesta este cauzat de aerisirea deficitară a centralei termice. Apar golurile de aer din diversele zone ale centralei. Ele îngreunează funcționarea eficientă și produc aceste zgomote specifice. De notat că zgomotul nu este singura problemă. După apariția sa, echipamentul nu va mai funcționa continuu și va reduce temperatura agentului termic.
Înainte de toate, dacă sunteți posesorii unei centrale termice și aveți de a face cu fel și fel de zgomote trebuie să știți un lucru: niciodată defecțiunile nu se rezolvă de persoane neautorizate. În orice situație, apelați la un specialist!
Există o singură operațiune pe care o putem face pe cont propriu la o centrală. E vorba de aerisire și de introducere a apei în instalație, dacă presiunea este scăzută. Orice model de centrală are o intervenție specifică, care poate fi regăsită în manualul tehnic.