News

Ce înseamnă carantina în unităţile medicale. Ciuhodaru: “În spital, intră numai pacienţii”

09.03.2020 | 12:56
Ce inseamna carantina in unitatile medicale Ciuhodaru In spital intra numai pacientii
ADVERTISEMENT

Apariția cazurilor de COVID-19, suprapusă cu epidemia de gripă sezonieră deja existentă, a determinat autoritățile să declare carantina în spitale. Declararea unităților spitalicești în carantină impune restricții atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți.

Recomandările Ministerul Sănătății pentru spitale

Ministerul Sănătății a emis încă din 6 februarie un set de recomandări pentru spitale pentru combaterea epidemiei de gripă sezonier. În primul rând, este vorba de limitarea severă a accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc.

ADVERTISEMENT

Personalul medico-sanitar si auxiliar depistat cu simptome ale unor boli respiratorii trebuie scoși temporar din colectivitate. O altă recomandare este purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea măștii de către pacienți în Unitatea de Primiri Urgență, pe traseul de la UPU la salon si când părăsește salonul de izolare/grupare.

Ministerul Sănătății solicită unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzatoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hartie, antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, inclusiv severă, al contacților și al focarelor, precum și instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aștepta rezultatul de laborator”, se mai spunea în comunicatul MS.

ADVERTISEMENT

Se poate ajunge la izolarea unei secții

Condițiile de carantină au fost explicate, pentru FANATIK, de către medicul și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

În primul rând, intră numai pacienții în spital. Dacă sunt într-o stare mai proastă de sănătate pot veni cu un singur aparținător care rămâne în spațiul de așteptare, după ce pacientul a fost preluat de angajații spitalului”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT

Este interzis accesul studenților în spitalele universitare, mai ales că într-unele din acestea sunt și amfiteatre pentru cursuri. În condițiile date, grupurile mari de studenți ar repreznta un risc.

Personalul spitalelor va trebui să treacă printr-o triere și să completeze un formular înainte de intrarea în programul de lucru în care să descrie inclusiv dacă au intrat în contact cu persoane suspecte de boli contagioase.

ADVERTISEMENT

În cazuri de necesitate, se pot impune măsuri excepționale precum izolarea unei secții din spital, a spus medicul Ciuhodaru.

Spitalul Militar din Bucureşti se află în carantină din cauza coronavirusului

Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila” se află în carantină, accesul vizitatorilor în secţiile unităţii medicale fiind interzis, potrivit unui comunicat emis de instituţie.

În urma analizei, cu maximă celeritate, a evoluţiei fenomenului Coronavirus Covid 2019 în România, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, din dorinţa de a acorda servicii de sănătate în condiţii de maximă siguranţă pentru pacienţi şi pentru personalul propriu, dispune următoarele măsuri de prevenire a contaminării, care vor fi adaptate la evoluţiile ulterioare ale acestei ameninţări la adresa sănătăţii publice: începând cu data de 26 februarie – SUUMC intră în carantină, sens în care vizitatorii nu vor mai avea acces în secţiile spitalului“, se arată în comunicat.

În momentul internării, pacientul va primi un număr de identificare (numărul foii de observaţie), care va fi comunicat, cu permisiunea acestuia, aparţinătorilor. Rudele vor avea, astfel, la dispoziţie un număr de telefon şi intervalul orar în care pot suna pentru informaţii despre pacient, în baza numărului de identificare.

Toate consultaţiile şi internările de zi se vor realiza în spaţiile având această destinaţie, fie din Ambulatoriul integrat, fie în zonele special amenajate. În ambulatoriu şi în zonele de spitalizare de zi rugăm pacienţii care se pot deplasa pe cont propriu să vină singuri, cu 15 minute (nu mai repede) înainte de ora programării. Persoanele cu dizabilităţi vor putea fi însoţite de un singur aparţinător“, mai scrie în comunicat.

Spitalele fără izolete

Apariția coronavirusului pune probleme care sunt încă nerezolvate în spitale, a afirmat Tudor Ciuhodaru.

Nu toți pacienții cu COVID-19 vor ajunge la spitalele de boli infecțioase. De exemplu, Spitalul ”Nicolae Oblu” unde lucrez este la doi pași de aeroportul Iași. De la aeroport poate fi adus și cu apendicită sau accident vascular cerebral. În spital nu am izoletă, dar trebuie să-l tratez. Eu ce fac?”, a exemplificat Tudor Ciuhodaru.

Acesta a spus că nu doar ambulanța ar trebui să aibă izoletă, ci și spitalele ar trebui să primească măcar câte una pentru a trata în condiții de siguranță pacienții care, pe lângă COVID_19, au și alte afecțiuni. Măsura ar trebui luată imediat, prin hotărâre de Guvern.

Tudor Ciuhodaru a spus că tot Guvernul ar trebui să intervină pentru remedierea unei alte probleme: în România nu există nicio fabrică pentru materiale și echipamente medicale. Pe viitor, statul ar trebui să-și asume sarcina deschiderii unei asemenea fabrici care să preîntâmpine penuria de materiale medicale în cazul unor epidemii precum cea a coronavirusului.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: