News

Ce înseamnă carantină și izolare. Noile definiții explicate de Raed Arafat. Nu toţi infectaţii cu COVID-19 vor fi internaţi. Video

06.07.2020 | 13:37
Ce inseamna carantina si izolare Noile definitii explicate de Raed Arafat Nu toti infectatii cu COVID19 vor fi internati Video
Ce înseamnă carantină și izolare. Noile definiții explicate de Raed Arafat. Nu toţi infectaţii cu COVID-19 vor fi internaţi. Sursa foto: Inquam/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, au avut o conferință de presă prin care au anunțat noul proiect de lege privind “carantina” și “izolarea”. 

Raed Arafat a anunțat noile definiții ale termenilor “carantină” și “izolare”. Ele nu sunt valabile doar în cazul COVID-19, dar și pentru alte probleme:

ADVERTISEMENT

“Proiectul de lege pe care s-a lucrat, am dorit să abordăm o problemă general. Nu doar pentru COVID-19, ci și pentru alte probleme. Am încercat să fie mult mai clare acțiunile. El începe prin mai multe definiții. 

Raed Arafat a explicat noile definiții ale termenului “carantină” și “izolare”: “Am încercat să fie mult mai clar”. Video

Termenul “carantina persoanelor” are o definiție asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi purtătoare a unui agent patogen de alte persoane, în spații special amenajate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de persoana carantinată. Carantina se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, în perioada de incubație. 

ADVERTISEMENT

Termenul de izolare este o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau persoane purtătoare a unui agent patogen, în vederea monitorizării stării de sănătate aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate.

Și aici se vorbește îndeosebi de internarea pacientului la spital sau într-o unitate care aparține spitalului. Excepție este ca izolarea să fie la domiciliu, dacă capacitatea spitalului este depășită”, a explicat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO:

Brefing de presă susținut de Raed Arafat și Nelu Tătaru la finalul ședinței de Guvern din 6 iulie

Nai-post ni Fanatik News noong Lunes, Hulyo 6, 2020

“Prin excepție, în modul în care un medic observă pe cineva care are o boală contagioasă, poate dispune carantinarea”

Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a spus că nu se va lua măsura izolării sau a carantinării decât cu implicarea mai multor părți. Excepție vor face medicii, care dacă vor constata o persoană suspectă, vor putea lua măsura carantinării fără să aștepte ordinul emis de ministru:

“Nimeni nu ia decizia singur. Fie că este Comitetul Național sau Județean, va fi implicată și o parte științifică. În cadrul legii, se referă și la situațiile în care se instituie măsurile care sunt prevăzute.

ADVERTISEMENT

Sunt următoarele situații: epidemie declarată prin ordin al Ministerului Sănătății, urgență de sănătate publică declarată de directorul OMS sau pandemie declarată de directorul OMS sau obiect neidentificat. La toate acestea, pot fi luate măsurile de carantină și limitare a circulației.

Prin excepție, în modul în care un medic observă pe cineva care are o boală contagioasă, poate dispune carantinarea. El nu trebuie să aștepte ca ministrul să emită un ordin, medicul poate să ia decizia de carantinare”, a spus Arafat.

 

ADVERTISEMENT
Tags: