Ce înseamnă, de fapt, expresiile „a tăia frunză la câini” sau „ a freca menta”. Sute de români le folosesc în fiecare zi, fără să cunoască adevărata însemnătate a acestora. Au apărut în urmă cu mult timp.
Expresia „a tăia frunză la câini” este una dintre cele mai folosite în rândul familiilor de români. În realitate, sintagma înseamnă că o persoană pierde vremea fără a avea un scop precis sau face un lucru care nu are sens.
Conform istoricilor, aceasta și-ar avea originile din rândul ciobanilor care se aflau în transhumanță, atunci când se aflau în zona Dunării și, într-adevăr, tăiau frunze pentru oile și caprele lor.
Astfel, expresia își are originea în realitate și nu a apărut din senin în vocabularul oamenilor. În trecut, în Ardeal chiar a fost observat acest obicei de a tăia frunze pentru a suplimenta stocurile de nutreț pentru iarnă.
Expresia „a tăia frunza la câini” a apărut și din dorința unora de a fi ironici la adresa celor mai săraci, care nu aveau oi, capre sau vaci, ci doar un câine. Astfel, li se sugera să facă și ei ceva în acest sens.
Pe de altă parte, mai există și expresia „a freca menta”, iar originea sa nu este cunoscută de toată lumea. Cele mai multe persoane o folosesc pentru a vorbi despre persoanele care par că nu fac nimic sau sunt leneșe.
Originea sa este din antichitate, pe vremea când nobilii greci le cereau servitorilor să frece mesele cu mentă, pentru a mirosi frumos atunci când mâncau. Obiceiul a fost adus și în zona noastră.
În perioada secolelor XVIII – XIX, grecii s-au răspândit și în Balcani și au adus această obișnuință, pe care au adoptat-o repede și familiile înstărite de români, fiind considerat unul foarte rafinat.
Doar cu unii servitori, care nu voiau să muncească, preferau să piardă toată ziua să frece mesele cu mentă. „Frecatul mesei cu mentă era considerată o muncă uşoară, iar cei care încercau să se sustragă de la muncile grele preferau să se ocupe cu asta, toată ziua”, a explicat Monica Pop, doctor în limba şi literatura română, conform adevărul.ro.