Ce înseamnă, de fapt, abrevierea PET? Puțini români știu ce duc la gură în fiecare zi și care este motivul pentru care acestea ajung la aparatele de reciclat SGR. Explicația s-ar putea să nu fie una atât de plăcută.
Știm prea bine deja că plasticul este omniprezent în viața noastră. Practic bem din recipiente de plastic, mâncăm din ele, iar într-un cuvânt putem spune că ajungem să respirăm plastic.
Și tocmai din acest motiv, Comisia Europeană a adoptat în 2018 o decizie privind interzicerea utilizării bisfenulului (BPA) în ambalajele destinate alimentelor și care vin în contact direct cu alimentele.
Decizia, evident, a fost urmată de o serie de măsuri. Printre acestea s-a numărat și restricționarea utilizării bisfenolului (BPA) în fabricarea unor ambalaje care vin în contact direct cu alimentele.
Și totuși ce înseamnă abrevierea PET? Înainte de toate trebuie menționat faptul că pe toate recipientele alimentelor vom găsi un marcaj, sub forma unui triunghi, care este numerotat de la 1 la 7.
Practic acesta ne spune din ce este făcut ambalajul de plastic, adică PET-ul, dar și cum se reciclează. Chiar și așa, poate puține persoane sunt atente la acest detaliu, cu atât mai mult să se informeze suplimentar.
Ce înseamnă abrevierea PET, de fapt? Aceasta este prescurtarea pentru polietilen tereftalat. Iar pentru ca lucrurile să fie mai clare, aceasta este denumirea chimică a poliesterului. Ce este PET-ul? Vorbim despre un plastic clar, puternic și ușor.
Acesta este utilizat pe scară largă pentru ambalarea alimentelor și a băuturilor. Asta înseamnă că toate sticlele de unică folosință din lume sunt fabricate din PET. Și nu doar băuturile precum apa sau sucul sunt vizate, ci și alte produse precum untul, iaurtul, sau margarina. Și în cazul lor este folosit același material.
Un alt aspect important de menționat este faptul că PET-ul, în sine, nu conține substanțe chimice cum ar fi bisfenolul A (BPA). Asta înseamnă, deci, că nu prezintă un pericol pentru sănătate. Chiar și așa, specialiștii ne recomandă să fim atenți.
Spre exemplu, sticlele de plastic de apă ori de suc, care au stat în soare, ar fi bine să nu fie utilizate. La temperaturi ridicate, acesta ajunge să se descompună, iar mici particule pot ajunge în lichid ulterior.