Cine a inventat denumirea de ATM, ce înseamnă și cum a apărut? Milioane de persoane folosesc acest dispozitiv, iar marile bănci, inclusiv cele din România le au montante în mai toată țara. Le găsești atât în fața băncilor, cât și în benzinării, ori la parterul diferitelor clădiri.
ATM este acel dispozitiv electronic care e utilizat pentru efectuarea operațiilor bancare. Astfel, la un ATM poți retrage numerar, poți depune bani, poți verifica soldul contului și îți poți schimba inclusiv codul PIN sau poți alege unul, când activezi cardul.
Practic ATM este un mijloc de acces la serviciile bancare. Odată ajuns la acest dispozitiv vei putea să faci diferite operațiuni, fără a mai fi nevoie să te deplasezi la ghișeul unei bănci. De unde provine însă denumirea de ATM și ce înseamnă?
Termenul de ATM vine de la „Automated Teller Machine” în limba engleză. În traducere, termenul de ATM înseamnă „Bancomat Automat”. Iar deși credeai că poate termenul de bancomat e unul ceva mai nou, s-ar pute să te înșeli.
De cât timp există există bancomatele și cine a avut o astfel de idee? Un grup de inventatori și ingineri britanici au dezvoltat conceptul. În realiate însă, numele lui John Shepherd-Barron este deseori notat ca inventator al bancomatului.
Adevărul este că dezvoltarea unui astfel de sistem a necesitat un efort colectiv. Chiar și așa, John Shepherd-Barron este cel care a conceput ideea unui astfel de dispozitiv care să permită oamenilor să retragă sau să depună numerar.
Un ATM poate fi folosit în orice moment din zi și din noapte. Astfel, oamenilor le este mai ușor să facă diferite tranzacții, fără a mai fi nevoie să stea la ghișee ori să solicite ajutorul angajaților băncii.
Primul bancomat din lume a apărut în 1967 și a fost instalat la o sucursală a băncii Barclays din Enfield, Londra. Nu era însă un ATM ca cele din prezent. Mai exact, bancomatul nu primea carduri, ci doar cecuri imprimate, eliberând doar o contravaloare de 10 lire sterline.
Acum că știm ce înseamnă ATM, dar și cine a inventat bancomatul, poate mai sunt anumite semne de întrebare. Spre exemplu, ca să poți depune sau retrage numerar la un bancomat, e nevoie să introduci cardul, dar și PIN-ul.
Și sigur multe persoane au observat că PIN-ul are doar 4 cifre. De ce nu a fost ales însă un șir mai lung de cifre? Primul bancomat care a apărut folosea coduri PIN personalizate compuse din 6 cifre.
După ceva timp însă, John Shepherd-Barron a realizat că multe persoane nu puteau să rețină 6 cifre, astfel că le era mai ușor să memoreze doar 4 dintre ele. Acesta este și motivul pentru care codurile PIN de pe carduri au în prezent doar 4 cifre.