Psihologia ne spune ce înseamnă, de fapt, atunci când o persoană vorbește singură cu voce tare. Autodialogul este realizat de mulți oameni, însă puțină lume s-ar aștepta la așa ceva din parte oamenilor de știință. Răspunsurile pe care le au aceștia.
Vorbitul singur cu voce tare este un obicei întâlnit în rândul multor oameni. De multe ori practica este privită din punct de vedere negativ, însă cercetătorii sunt de cu totul altă părere. Aceștia discută despre beneficii notabile.
Una dintre semnificațiile pe care le are acest autodialog este legat de reglarea emoțiilor, organizarea gândurilor și îmbunătățirea performanțelor cognitive. Gary Lupyan, profesor la Universitatea din Wisconsin-Madison, susține că obiceiul este un semn al inteligenței.
Specialistul este de părere că vorbitul singur cu voce tare ajută la menținerea informațiilor vizuale active în minte, Așadar, practica facilitează rezolvarea problemelor, îmbunătățind memoria, precum și atenția oamenilor.
O persoană care repetă cu voce tare denumirea unui obiect căutat poate accelera găsirea acestuia. Studiile mai arată că vorbitul singur cu voce tare reprezintă o strategie de automotivare, mai ales înainte de un examen important.
Mai mult decât atât, oamenii de știință spun că obiceiul poate ajuta la menținerea concentrării și a direcției. Limbajul, în acest context, servește drept ghid pentru organizarea acțiunilor și menținerea concentrării.
Vorbitul singur cu voce tare este privit de mulți psihologi drept un comportament comun, în special în copilăria mică. Acesta este esențial pentru dezvoltarea cognitivă deoarece îi ajută pe copii să-și organizeze gândurile și acțiunile.
Psihologia mai indică faptul că acest obicei poate optimiza memoria și atenția. Acest instrument este extrem de util în viața de zi cu zi pentru că reprezintă o modalitate de reglare a emoțiilor. Poate ajuta la controlul impulsurilor, conform unui studiu din 2019, relatează ziarulromanesc.at.
De asemenea, vorbitul cu voce tare este ideal pentru gestionarea sentimentelor și la îndrumarea acțiunii. Prin verbalizarea gândurilor, oamenii își dau seama de emoțiile pe care le au, reducând stresul și sporind claritatea mentală.
Această practică este benefică în momentele de anxietate sau indecizie pentru că funcționează precum un mecanism de autoreglare. În aceeași notă, vorbitul singur cu voce tare promovează o mai mare claritate mentală.