Life

Ce înseamnă, de fapt, culoarea verde intermitent la semafor. Amenzile sunt uriașe dacă nu respecți un lucru banal

Cu siguranță ai văzut măcar odată culoarea verde intermitent la semafor. Ce înseamnă însă aceasta și ce sancțiuni riști dacă nu o respecți?
25.03.2023 | 15:00
Ce inseamna de fapt culoarea verde intermitent la semafor Amenzile sunt uriase daca nu respecti un lucru banal
Ce înseamnă, de fapt, culoarea verde intermitent la semafor. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru unii șoferi, culoarea verde intermitent la semafor le poate da câteva mari bătăi de cap. Tocmai din acest motiv, ar fi bine să știm ce spune Codul Rutier, dar și ce reguli avem de respectat în momentul în care o vedem. Riscăm amenzi usturătoare în anumite cazuri.

Ce înseamnă, de fapt, culoarea verde intermitent la semafor

Când vedem culoarea roșie, ori verde la semafor, știm cu siguranță ce avem de făcut. Atunci când apare culoarea verde intermitent la semafor însă, unii șoferi s-ar putea să fie într-o dilemă. În marile orașe din țară precum București, Constanța, Brașov, Cluj și nu numai regăsim astfel de semafoare.

ADVERTISEMENT

În general, culoarea verde intermitent la semafor apare atunci când trebuie să virăm la dreapta. Conform codului rutier 2023, un șofer poate să își continue drumul când vede acest semnal. Pe de altă parte, acesta trebuie să le acorde prioritate celorlalți participanți la trafic care au drept de circulație.

“Când un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitentă suplimentara, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”, arată Codul Rutier.

ADVERTISEMENT

Până aici lucrurile sunt destul de clare. Sunt însă momente în care un șofer care vrea să meargă înainte se pune, din greșeală, fix pe banda unde există culoarea verde intermitent la semafor. Tocmai din acest motiv, cei din spatele său, care vor să vireze la dreapta, ajung să fie enervați.

Gestul care poate duce la amenzi uriașe

În astfel de cazuri, având în vedere stresul sau parte chiar și drumul lung, sunt șoferi care sunt tentați să claxoneze insistent. Ce se întâmplă mai departe? Dacă aceștia sunt surprinși de Poliția Rutieră riscă amenzi usturătoare. Ce spune Codul Rutier în aceste cazuri?

ADVERTISEMENT

Vorbim despre patru sau cinci puncte amendă. Iar dacă stăm să ne uităm la valoarea punctului de amendă în 2023, un astfel de șofer riscă să fie sancționat cu sume cuprinse între 580 și 725 de lei. O amendă destul de mare pentru o greșeală destul de frecventă.

Codul Rutier spune foarte clar că șoferilor le este interzis “să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”. Mai mult de atât, o altă regulă pe care mulți șoferi nu o iau în calcul este că folosirea claxonului nu este permisă la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează.

ADVERTISEMENT

De asemenea, claxonarea este interzisă în zonele în care există indicatoare care interzic acest gest. Singura excepție de la regulă o fac situațiile în care claxonarea poate fi utilizată pentru a evita un pericol iminent în timpul traficului.

ADVERTISEMENT
Tags: