Guvernul prevede noi măsuri fiscal-bugetare, în cadrul așa numitei OUG pentru austeritate. Sunt prevăzute mai multe tăieri bugetare (achiziții autoturisme, cumul pensie-salariu, etc). Executivul a adoptat ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, pentru a mai face economii bugetare.
Potrivit acestei OUG, care, potrivit ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, va „prijini cetățenii și va eficientiza cheltuielile publice”, ”autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă acestea, li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de: autoturisme, astfel cum sunt acestea definite la alin. (1) al art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 102/2006, cu modificările și completările ulterioare;
Mobilier și aparatură birotică, așa cum sunt prevăzute la subgrupele 3.1. Mobilier și 3.2. Aparatură birotică din cadrul grupei 3 Mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale din Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare, precum și obiecte de inventar de natura acestora, în scopul dotării spațiilor cu destinația de birou”. Ordonanța prevede că ”asigurarea necesităților de bunuri prevăzute la alin. (1) se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiași instituții sau de la alte instituții publice”.
În continuare, textul prevede suspendarea ocupării prin concurs a unor posturi vacante sau vacante temporar. Este vorba de ”instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare”.
”Pentru posturile pentru care s-a desfășurat proba scrisă a concursurilor sau examenelor sau, după caz, proba practică, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată”, prevede textul.
OUG pentru austeritate mai prevede eliminarea cumulului de pensie-salariu. ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, operatorilor economici, prevăzuți la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, cu modificările și completările ulterioare, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate.
Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care: a) la data intrării în vigoare a prezentului articol sunt pensionari cumularzi; b) după data intrării în vigoare a prezentului articol devin pensionari cumularzi”. Pensionarii prevăzuți la aceste capitole ”au obligația ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, să își exprime în scris opțiunea între suspendarea plății pensiei pe durata exercitării activității și încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcție”.
Totodară, ”personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25”.
Iar în acest an, ”începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu organizează cursuri de formare profesională”.
Ordonanța mai prevede ca o persoană să dețină calitatea de membru în doar două consilii de administrație. „În anul 2023, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de subordonare și de finanțare, pot exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României”.
De interzicerea cumulului pensie-salariu, așa cum prevede OUG privind reducerile bugetare, va „beneficia” și premierul Nicolae Ciucă. Întrebat la ce venituri va renunța, salariu sau pensie, șeful executivului a declarat că este o „problemă personală” dar că „va renunța la unul dintre ele”. General în rezerva, Nicolae Ciucă încasează o pensie de 18.000 lunar, bani care se cumulează cu indemnizația de prim-ministru, aproximativ 15.600 lei lunar.