Life

Ce înseamnă fainoșag, de fapt și din ce se face. Se regăsește într-o mulțime de preparate, în special în pate și are un gust delicios

Ce înseamnă fainoșag, din ce se face și de ce este atât de intens promovat? S-ar putea să rămâi surprins când vei afla povestea sa.
10.04.2025 | 13:17
Ce inseamna fainosag de fapt si din ce se face Se regaseste intro multime de preparate in special in pate si are un gust delicios
Din ce se face fainoșagul. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Sigur ai mai auzit și tu până acum de fainoșag, însă din ce se face? Multe preparate îl conțin, iar producătorii laudă acest ingredient aparte. Adevărul este că puțini știu ce înseamnă.

Din ce se face celebrul fainoșag

Toată lumea adoră pateul. E un preparat cât se poate de rapid, dar și delicios. Fie că vorbim despre pateul de rață, de porc, ori cel de pui, fiecare în parte are gustul său. Iar în România există o mulțime de producători.

ADVERTISEMENT

Astfel, orice român alege gustul care i se potrivește. De ceva timp însă, este promovat fainoșagul. Există numeroase tipuri de pate care îl conțin. Ce înseamnă însă fainoșag și din ce se face acesta?

În primul rând cuvântul nu este inventat, doar pentru o reclamă mai bună. Fainoșagul chiar există, iar termenul vine din zona Ardeal. Practic termenul reprezintă o asociere de cuvinte are înseamnă ceva bun, de calitate.

ADVERTISEMENT

Din ce se face însă faimosul fainoșag? Vorbim despre un mix de condimente. Printre acestea se numără inclusiv ghimbirul, un ingredient foarte aromat, alături de piper, dar și nucșoară. Toate acestea, împreună cu altele, dau un gust aparte preparatelor.

Acum că ai aflat ce este fainoșagul și din ce e făcut, poți încerca să faci acasă propriul pate delicios. E foarte simplu, durează doar câteva minute, dar trebuie să te asigură ci ai ingrediente de calitate.

ADVERTISEMENT

Cum să prepari pate acasă

Pentru a prepara pate de ficat acasă ai nevoie de: 500 g ficat de pui, o ceapă mare tocată, 2-3 căței de usturoi, 100 de g de unt, ori două linguri de ulei, dar și 1 linguriță de muștar opțional, alături de sare și piper și lapte ori smântână Dacă știi ce conține celebrul fainoșag îl poți adăuga și pe el în listă.

ADVERTISEMENT

Modul de preparare e foarte simplu. Spală bine ficatul și îndepărtează eventualele pielițe sau zone verzi. Pune-l la fiert în apă cu puțină sare și o frunză de dafin. Fierbe 10-15 minute, până nu mai lasă sânge, însă nu exagera pentru că devine amărui.

Într-o tigaie, topește untul sau uleiul și călește ceapa până devine aurie. Adaugă apoi și usturoiul. Urmează amestecarea. Pune ficatul scurs, ceapa călită, smântâna ori laptele și muștarul într-un blender sau robot de bucătărie.

Pasează totul până obții o pastă fină. Dacă e prea groasă, mai poți adăuga puțin lapte sau unt topit. Acum poți să pui sare, piper și condimente, precum fainoșag. Ulterior conținutul se toarnă în borcane și se lasă la frigider timp de 3 ore cel puțin.