News

Ce înseamnă mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin. Anunțul ministrului apărării din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, miercuri, semnarea decretului privind mobilizarea parțială. Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere al forțelor militare.
21.09.2022 | 10:57
Ce inseamna mobilizarea partiala anuntata de Vladimir Putin Anuntul ministrului apararii din Rusia
Ce înseamnă mobilizarea parțială în Rusia. 300.000 de militari în rezervă vor răspunde la apel. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform așteptărilor unor analiști de politică externă, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, în contextul în care războiul din Ucraina nu decurge conform așteptărilor Kremlinului.

Ce înseamnă mobilizarea parțială în Rusia. 300.000 de militari în rezervă vor răspunde la apel

În primul său discurs adresat poporului rus după declanșarea invaziei în Ucraina, liderul de la Moscova a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parțială. Actul ar urma să intre în vigoare chiar de miercuri, 21 septembrie.

ADVERTISEMENT

Mobilizarea va afecta rezervele armatei și pe cei care au servit anterior în forțele armate ale Rusiei.

”Vorbim de mobilizare parțială, adică doar cetățenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuși conscripției și, mai ales, cei care au servit în forțele armate și au o anumită specialitate militară și experiență relevantă”, a precizat Putin.

ADVERTISEMENT

Imediat după ce președintele rus și-a încheiat discursul, în presa rusă a fost publicat un interviu cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Acesta a spus că Rusia își propune mobilizarea a cel puțin 300.000 de rezerviști.

În același timp, Șoigu a ținut să amintească lumii că potențialul militar al rușilor este unul impresionant, de ordinul zecilor de milioane de soldați.

ADVERTISEMENT

”Potențialul de mobilizare al Rusiei este de 25 de milioane de oameni”, a spus Șoigu, conform KyivIndepenent.

Șoigu, explicații despre ce presupune mobilizarea parțială în Rusia

Site-ul The Guardian publică o serie de explicații oferite de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, despre ce presupune mobilizarea parțială.

ADVERTISEMENT

Măsura anunțată de Vladimir Putin se aplică doar celor cu experiență militară anterioară.

Cetățenii ruși care au servit ca recruți sau studenți nu sunt chemați la arme. Toate persoanele chemate în armata rusă vor primi instruire înainte de a fi dislocate pe frontul de luptă.

Primul val de mobilizări în armata rusă va include militari în vârstă de până la 35 de ani și subofițeri până la 45 de ani, potrivit unui anunț al președintelui Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, scrie El Pais.

Anterior, Andrei Gurulev, membru al Comisiei de Apărare a Dumei – Camera Inferioară a Parlamentului Rusiei, a spus că rezerviștii afectați noua măsură sunt cei sub 50 de ani.

Reacția Ucrainei după anunțul de mobilizare parțială venit de la Kremlin

În replică după anunțul venit de la Moscova, Ucraina spune că mobilizarea Rusiei reprezintă ”un pas previzibil”.

Această mișcare ”arată că războiul nu decurge conform planului lui Putin”, a declarat pentru Reuters consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

ADVERTISEMENT