Life

Ce înseamnă numele Lasconi. Care este originea numelui candidatei USR la alegerile prezidențiale din 2024

De unde provine, de fapt, numele Elenei Lasconi, candidata USR ajunsă în turul doi la alegerile prezidențiale din 2024.
01.12.2024 | 09:50
Ce inseamna numele Lasconi Care este originea numelui candidatei USR la alegerile prezidentiale din 2024
De unde provine, de fapt, numele Elenei Lasconi. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Un etnolog a dezvăluit care este originea numelui Lasconi, purtat de candidata USR care a ajuns în turul doi la alegerile prezidențiale din România. Acesta este, de fapt, „ușor modificat”, după cum a dezvăluit specialistul.

De unde își are originea numele Elena Lasconi?

„Lasconi” este numele de pe buzele tuturor românilor în ultimele zile. Elena Lasconi este candidata susținută de în cursa pentru rolul de președinte al României de către Palatul Cotroceni și de Uniunea Salvați România (USR).

ADVERTISEMENT

În turul I, ea s-a clasat pe locul doi, principalul său adversar fiind Călin Georgescu. La momentul actual, s-a luat decizia de a se renumăra voturile, dar Elena Lasconi luptă cu toate armele pentru a câștiga.

Candidata este cunoscută în România. A avut o carieră în jurnalism, fiind văzută ani buni la Pro TV. La același post a participat la MasterChef- Proba celebrității, emisiune pe care a și câștigat-o.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în anul 2016, înainte de a intra în politică, a apărut și la Ferma Vedetelor. Candidata USR și-a pus la încercare răbdarea, limitele și capacitatea de a face față cu succes condițiilor și regulilor impuse de acest show.

„Numele este ușor modificat”

Dar de unde provine, de fapt, numele Lasconi? Gheorghiță Ciocioi, etnolog și publicist, a oferit pe pagina sa de Facebook detalii despre originea acestuia. Se pare că este modificat și a fost, în trecut, întâlnit în jurul mai multor popoare și culturi: unguri, sârbi, bulgari, români.

ADVERTISEMENT

„Numele dat este, întâi de toate, unul ușor modificat. În realitate, este vorba de Lăsconi. Un nume ce derivă din Lascu (cu terminație specifică zonei). Întâlnit la noi, în trecut, și ca Lațcu. Folosit de unguri, sârbi, bulgari, români. Lascu este, de fapt, un diminutiv sud-slav (Lasko, Lăzko) pentru Lazo, Lazăr. Așadar, un nume de Botez inițial, dat celor născuți de Sfântul Lazăr.

În zona Timocului, dar nu numai, pomenirea sfântului, înviat a patra zi din morți de Hristos, se întindea, de fapt, pe două zile, lăzărițele continuându-și și de Florii ritualul lor (,,kumicene”) – legat de ,’cina lui Lazăr’ și Intrarea Domnului în Ierusalim.

ADVERTISEMENT

Astfel, ,’Lazko (Lăsko/Lăzko) dni] (zilele lui Lazăr) vor deveni uneori nume pentru cei născuți de prăznuirea Sfântului. Laskov/Lăzkov, Lăskovski etc. sunt, de asemenea, nume de familie sârbe și bulgare provenite din numele de Botez Lazăr. Slava bisericească, dar și legăturile culturale cu popoarele vecine, din trecut, au dat, iată, și un astfel de nume la români“, a dezvăluit etnologul în mediul online.

ADVERTISEMENT