News

Ce înseamnă piață emergentă, statutul la care a trecut România! Realizarea este comparată cu aderarea la Uniunea Europeană

21.09.2020 | 13:37
Ce inseamna piata emergenta statutul la care a trecut Romania Realizarea este comparata cu aderarea la Uniunea Europeana
ADVERTISEMENT

FANATIK îți explică pas cu pas ce înseamnă statutul de piață emergentă la care a trecut România! Țara noastră a avut parte de un „upgrade” la începutul acestei săptămâni și a fost promovată în urma unei decizii luate de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell, lider mondial de clasificare a indicilor bursieri.

Interesant este că până în acest moment, România avea statut de „piaţă de frontieră” și se afla într-un grup important alături de țări precum Argentina, Bahrain, Bangladesh, Botswana, Bulgaria, Cote d’Ivoire, Croaţia, Cipru, Estonia.

ADVERTISEMENT

În septembrie 2016, FTSE Russell a inclus piaţa de capital din România pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă într-un orizont de timp scurt sau mediu. A fost nevoie de trei ani lungi, trei ani de atentă monitorizare, pentru ca România să îndeplinească absolut toate cerinţele necesare

România are statut de piață emergentă

În primul rând trebuie să știți că o piață emergentă este de obicei considerată economia unei țări care se află într-un plin proces de dezvoltare. Ca să ajungi la acest statut este nevoie de o piață de capital reglementată și eficientă iar veniturile populației să fie în creștere, dar sub media țărilor dezvoltate.

ADVERTISEMENT

Conform unui raport al FTSE Russell există 24 de piețe emergente identificate în indexul MSCI. Vorbim despre Brazilia, Chile, Columbia, China, Mexic, Peru, Republica Cehă, Egipt, Grecia, Ungaria, Polonia, Qatar, Rusia, Africa de Sud, Turcia, Emiratele Arabe Unite, China, India, Indonezia, Corea de Sud, Malaezia, Pakistan, Filipine, Taiwan și Tailanda

Interesant este că atunci când o țară beneficiază de statutul de ”piață emergentă”, atunci atât fondurile active, cât și cele pasive, care utilizează indicele MSCI Emerging Markets ca punct de referință, pot investi în companii listate în țara respectivă, ceea ce conduce la o creștere semnificativă a investițiilor străine.

ADVERTISEMENT

Concret, fonduri care gestionează sute de miliarde de euro ar putea să investească în România în următorii ani. Totul ar însemna locuri de muncă, salarii mai atractive, posibilități pentru țara noastră. De remarcat că, până acum, aceşti jucători uriași de pe piață aveau anumite restricții și îndoieli în a investi în pieţele de frontieră, stadiu la care se afla și România.

Experții în finanțe din străinătate spun acum că bursa românească reprezintă un factor de încredere care se va situa în aceeaşi categorie cu pieţele de capital ale unor state puternice precum China sau Rusia.

ADVERTISEMENT

Primele două companii româneşti care vor fi incluse în indicii de piaţă emergentă sunt Banca Transilvania şi Nuclearelectrica, unicul producător de energie nucleară din România. Cele două firme sunt obligate să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate în următoarele trei luni.

Astfel, Banca Transilvania trebuie să asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puţin 2.150.000 de acţiuni pentru încă două luni, în timp ce S.N. Nuclearelectrica trebuie să aibă o lichiditate mediană zilnică de cel puţin 27.000 de acţiuni pentru cele trei luni rămase.

Bursa de Valori București a fost reînființată în anul 1995, când avea listate doar șase companii. În prezent, la nivelul primelor opt luni ale acestui an, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni pe Bursa de Valori București a fost de 6,9 miliarde lei, echivalentul a 1,44 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT