News

Ce înseamnă prelungirea stării de urgenţă! Vor fi restrânse drepturi precum: libera circulaţie, dreptul la viaţă privată sau libertatea economică

06.04.2020 | 17:06
Ce inseamna prelungirea starii de urgenta Vor fi restranse drepturi precum libera circulatie dreptul la viata privata sau libertatea economica
ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că starea de urgenţă se va prelungi cu încă o lună de zile. În acest sens, preşedintele România a spus că textul decretului va fi elaborat în această săptămână, iar săptămâna viitoare va decreta starea de urgenţă pentru încă o lună.

Ce înseamnă prelungirea stării de urgenţă!

Starea de urgenţă pe teritoriul României a fost decretată pe teritoriul României la data de 16 martie 2020, pe o perioadă de 30 de zile şi care trebuia să se încheie pe 14 aprilie. Însă, această perioadă va fi prelungită până la jumătatea lunii mai.

ADVERTISEMENT

În decretul de pe 16 martie se arată că pentru prevenirea răspândirii coronavirusului este restrâns exerciţiul unor drepturi precum: libera circulaţie, dreptul la viaţă intimă, familială şi privată, inviolabilitatea domiciliului, dreptul la învăţătură, libertatea întrunirilor, dreptul de proprietate privată, dreptul la grevă, libertatea economică, conform presidency.ro.

Când se aplică starea de urgenţă? “Când există pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională sau funcţionarea democraţiei constituţionale”

Starea de urgenţă este o măsură excepţională ce poate fi luată de Preşedintele României, cu acordul Parlamentului. În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele poate prelungi durata stării instituite, se arată în Legea 453 din 1 noiembrie 2004 care reglementează starea de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Legea nr. 453/2004 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă arată că “Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale în două situaţii diferite: atunci când există pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională sau funcţionarea democraţiei constituţionale sau în cazul unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre”

În art. 93 din Constituţie se arată că Preşedintele României poate institui, ca măsură excepţională, starea de urgenţă în întreaga ţară sau în unele unităţi administrativ-teritoriale. Preşedintele trebuie să solicite Parlamentului încuviinţarea instituirii stării de urgenţă, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. În cazul în care Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

ADVERTISEMENT

Prelungirile stării de urgenţă se fac pe perioade succesive de câte 30 de zile!

Articolul 15 din Legea 453/2004 indică faptul că Preşedintele poate prelungi durata stării de urgenţă deja instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia, în funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol. Prelungirea stării de urgenţă se face, la fel ca şi instituirea măsurii, cu acordul Parlamentului. Prelungirile se fac pe perioade succesive de câte 30 de zile.

Conform art. 3 din Legea 453/2004, starea de urgenţă poate fi instituită şi menţinută numai în măsura cerută de situaţiile care le determină şi cu respectarea obligaţiilor asumate de România potrivit dreptului internaţional.

ADVERTISEMENT

În cazul înlăturării situaţiilor de pericol înainte de expirarea termenului stabilit prin decret prezidenţial, încetarea aplicării măsurii excepţionale se dispune tot prin decret, cu încuviinţarea prealalbilă a Parlamentului, se arată în articolul 16 din Legea 453/2004.

 

ADVERTISEMENT