News

Ce înseamnă prognoza meteo de tornadă pentru București! Masa de aer polar care aduce frigul în România

06.05.2019 | 08:37
Ce inseamna prognoza meteo de tornada pentru Bucuresti Masa de aer polar care aduce frigul in Romania
Există riscul să avem parte de noi tornade

România se află sub amenințarea unui val de aer polar. Pe cale de consecință, este de așteptat ca în zilele următoare să avem parte de noi tornade puternice, precum cea din urmă cu o săptămână. Administrația Națională de Meteorologie a emis deja o avertizare în acest sens, valabilă până în dimineața de miercuri, 8 mai, la orele 09:00.

În următoarea perioadă, vom avea parte de fenomene extreme

După un weekend cu temperaturi specifice mai degrabă zilelor de vară, o masă de aer rece va provoca schimbări bruște ale vremii. Instabilitatea se anunță cuvântul de ordine în următoarea perioadă, pe întreg teritoriul țării, în unele zone mercurul din termometre putând ajunge chiar și până la 15 grade Celsius.Potrivit experților meteo, masa de aer polar desprinsă de deasupra Polului Nord va afecta cea mai mare parte a continentului european, ajungând deja și în țara noastră.

Duminică noaptea am avut parte de primele schimbări bruște ale vremii, însă cele mai aspre efecte se vor resimți în cursul zilei de marți. Specialiștii avertizează că aerul rece este foarte posibil să aducă și fenomene extreme. Mai exact, ANM se așteaptă ca în următoarele zile să avem parte de tornade asemănătoare celei de la Călărași .

Tornadă periculoasă în Călărași
Tornadă periculoasă în Călărași

ANM avertizează în privința schimbărilor bruște ale vremii

Se vede clar acest nucleu albastru pe teritoriul țării noastre. Masa de aer rece ruptă din acest nucleu de aer polar, s-a rupt această bucăţică mai mică, care va afecta ţara noastră. Această masă de aer va afecta toate zonele ţării, iniţial nord-vestul şi nordul ţării, urmând să se extindă” , informează Alina Șerban, meteorolog al ANM.

Totodată, scăderile bruște de temperatură favorizează producerea unor fenomene extreme, creând cadrul pentru situații periculoase, avertizează specialiștii: „Apar aceste fenomene de instabilitate care se traduc prin vânt puternic, vijelii chiar şi vânt cu aspect tornatic, cum am avut zilele trecute” , a mai spus Alina Șerban.