Life

Ce înseamnă să ai ”sânge albastru”. De unde vine expresia

Care este, de fapt, semnificația expresiei ”sânge albastru”. Cum a apărut prima oară această formă ce se folosește și azi.
12.06.2024 | 08:59
Ce inseamna sa ai sange albastru De unde vine expresia
Care este, de fapt, semnificația expresiei ”sânge albastru”. Cum a apărut prima oară această formă ce se folosește și azi. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce înseamnă să ai “sânge albastru”. De unde vine expresia care are legătură cu aristocrația, acea pătură a unei clase sociale sau a unui grup social ce se bucură de mari privilegii datorate originii, bogăției și poziției sociale.

Care este, de fapt, semnificația expresiei ”sânge albastru”. Cum a apărut prima oară această formă ce se folosește și azi

Care este, de fapt, semnificația expresiei ”sânge albastru”. Cum a apărut prima oară această formă ce se folosește și azi, cu toate că nu mai sunt foarte mulți aristocrați. Istoricii spun că totul a început undeva în Spania medievală.

ADVERTISEMENT

Această sintagmă avea să fie folosită pentru prima oară imediat după procesul prin care regatele creştine din nordul Spaniei şi Portugaliei din ziua de astăzi au recucerit peninsula iberică de la musulmani şi mauri.

La momentul respectiv pielea albă a nobilimii ”confirma” faptul că aceste persoane se trăgeau din vizigoți, un popor germanic ce cucerise părți importante din Europa. Ei nu aveau ”sângele amestecat” cu arabii sau evreii.

ADVERTISEMENT

În felul acesta sub pielea albă a nobililor se puteau vedea venele „albastre”, care erau, de fapt, o iluzie optică. Mai exact, făceau diferența între nobili și țărani, aceștia din urmă având pielea mai colorată pentru că stăteau mult la soare.

Așa se face că venelor lor nu erau proeminente și nu se observau foarte bine. În schimb, aristocrații nu se expuneau în razele soarelui, motiv pentru care despre ei s-a spus că au ”sânge albastru”. Expresia a continuat să se folosească și în Imperiul Roman.

ADVERTISEMENT

Când s-a folosit prima oară în acte expresia ”sânge albastru”

În documente expresia ”sânge albastru” a apărut, oficial, pentru prima dată în Anglia, în urmă cu mai bine de 200 de ani. Presa de la acea vreme a consemnat că nobilii din Valencia medievală erau împărţiţi în trei clase: cei cu sânge albastru, cei cu sânge roşu şi cei cu sânge galben.

Obiceiul acesta a fost preluat treptat de nobilii din toată Europa, care doreau să se distingă într-un fel de clasele inferioare. În secolul IX membrii aristocraţiei militare spaniole obișnuiau să își suflece mânecile pentru a lăsa la vedere venele și pentru a se diferenția de inamicii lor mauri.

ADVERTISEMENT

„Alegerea culorii albastre pentru sânge se explică prin faptul că, în mare parte, costumele, blazoanele şi mai cu seamă cordoanele şi panglicele decoraţiilor erau pe atunci azurii, albastrul fiind culoarea preferată şi reprezentativă a membrilor înaltei aristocraţii.

Ei doreau astfel să se deosebească atât de tagma prelaţilor, care adoptaseră veşminte de culoare roşie (de unde şi denumirea de «roşu-cardinal»), cât şi în special de «vestoanele verzi» populare (culoarea verde fiind a vulgului şi deci considerată vulgară)”, arată dicţionarul de cuvinte, expresii, citate celebre, semnat de I. Berg, scrie Adevărul.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de...
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de căldură din istorie. Vom resimți temperaturi de peste 45 de grade
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
GEST ȘOCANT făcut de BIDEN la SUMMITUL NATO!
GEST ȘOCANT făcut de BIDEN la SUMMITUL NATO!
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
Salariile românilor în sens invers cu propaganda guvernamentală. Ciolacu contrazis de statisticile oficiale
Salariile românilor în sens invers cu propaganda guvernamentală. Ciolacu contrazis de statisticile oficiale
După Ileana Stana Ionescu, acum vine o altă veste tristă din lumea filmului....
După Ileana Stana Ionescu, acum vine o altă veste tristă din lumea filmului. Un actor iubit de o țară întreagă s-a stins la doar 46 de ani!
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici