News

Ce înseamnă starea de alertă într-un sector! Când ar putea fi ridicat gunoiul din cartierele conduse de Clotilde Armand

Ce înseamnă starea de alertă într-un sector, stare pe care primarul Clotilde Armand o solicită de zor prefectului Capitalei
22.07.2021 | 13:34
Ce inseamna starea de alerta intrun sector Cand ar putea fi ridicat gunoiul din cartierele conduse de Clotilde Armand
Clotilde Armand vrea instituirea stării de alertă în Sectorul 1. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Munţii de gunoaie din Sectorul 1 par să nu aibă rezolvare şi oamenii sunt prinşi într-un şah etern pe care îl joacă edilul Clotilde Armand şi firma de salubritate. Pentru că cele două părţi nu se apropie deloc de un numitor comun, primarul nu a mai stat o clipă pe gânduri şi a solicitat instituirea stării de alertă sanitară peste cartierele pe care le conduce. Nu toată lumea este mulţumită de gestul acesteia.

De altfel, ministrul Mediului, Tanczos Barna a ţinut să transmită că o eventuală acceptare a doleanţei primarului Clotilde Armand, după ce Romprest a oprit din nou ridicarea gunoiului de pe străzi, ar fi doar o soluţie de moment. Acesta a tras şi un semnal de alarmă şi a explicat că situaţia se poate rezolva printr-o atitudine responsabilă atât din partea companiei care prestează serviciul, cât şi din partea Primăriei Sectorului 1. Şi totuşi, ce înseamnă stare de alertă într-un sector?

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă starea de alertă pentru un sector!

În primul rând trebuie să ştiţi că doar prefectul Capitalei este cel care poate să își dea acordul pentru o asemenea decizie. Sunt însă câţiva factori importanţi de care acesta trebuie să ţină cont. Astfel, este imperios necesară o discuţie cu DSP-ul şi autorităţile de mediu. Dacă acestea vor transmite că există o amenințare reală la adresa sănătăţii populației, atunci prefectul trebuie să ia în calcul serios posibilitatea instituirii stării de alertă.

El va solicita acest lucru Consiliului Local, consiliu care trebuie să-l înştiinţeze asupra datelor în care va fi anunţată decizia. “Am mai avut o situaţie similară în sectorul unde s-a închis o staţie de sortare şi atunci s-a apelat la această soluţie juridică şi administrativă, ajută pe moment.

ADVERTISEMENT

Această intrare într-o stare de alertă sau anunţarea acestei stări ajută la găsirea unei soluţii de moment până la trecerea la o bază nouă contractuală juridică”, a declarat Tanczos Barna care a ţinut să precizeze că scandalul din Sectorul 1 nu se va rezolva niciodată cu amenzi.

Din momentul în care prefectul Capitalei anunţă stare de alertă pentru Sectorul 1 se declanşează automat mai mulţi paşi. Punctul final trebuie să însemne ridicarea gunoiului de pe străzi cu orice preţ.

ADVERTISEMENT

Ce se poate face în starea de alertă dintr-un sector

Mai exact, starea de alertă permite autorităţilor să apeleze la măsuri excepționale. Caz concret, în Sectorul 1 ar urma ca primarul să aibă voie să apeleze la alte firme de salubritate. „Starea de alertă nu înseamnă că reziliezi contracte, și că pot fi luate măsuri specifice.

De exemplu, poate fi chemată și plătită să ridice gunoiul o altă firmă”, a explicat prefectul Capitalei, Alin Oprea. Ar fi, de altfel, momentul pe care Clotilde Armand pare că îl așteaptă. Aceasta le-a promis cetățenilor o rezolvare rapidă.

ADVERTISEMENT

„Acest episod negru din istoria Sectorului 1 cauzat de politicieni corupți și de mafia gunoaielor va lua curând sfârșit. Am aflat că stațiile de sortare și-au redeschis porțile începând de astăzi dimineață pentru a primi gunoiul colectat de Romprest.

Aceste stații erau închise din cauza neachitării de către compania Romprest a facturilor datorate în ciuda plăților făcute de Primăria Sectorului 1″, a spus Clotilde Armand. Edilul le-a solicitat în continuare oamenilor să sune la Poliția Locală Sector 1 și să continue să reclame neridicarea gunoiului.

“Este foarte important acest lucru. O să vă explic mai târziu de ce. Știu că nu este cea mai confortabilă situație: vă citesc mesajele, umblu zilnic în sector și văd cu ochii mei ce se întâmplă. Dar de asta suntem noi aici. Să rezolvăm problemele”, a scris pe Facebook primarul Clotilde Armand.

Clotilde Armand – Romprest, război fără sfârșit

Scandalul între primarul Clotilde Armand și firma de salubritate Romprest a început la puține momente după ce edilul USR l-a învins în alegerile locale pe Dan Tudorache. Armand a transmis că este nemulțumită de clauzele din contractul pe care îl avea compania care asigura curățenia în sector și că își dorește să schimbe totul din temelii pentru a face o reducere serioasă la buget.

Au urmat contre dure de ambele părți, dar mai ales gunoi lăsat pe străzi, gândaci și șobolani. “Compania adusă de un fost primar liberal pentru o perioadă de peste 20 de ani și apărată de avocații liberali în Consiliul Local al Sector 1 (în ciuda Deciziei Curții de Conturi a României de recuperare a prejudiciului de peste 100 de milioane de lei, în ciuda raportului ANRSC care ne zice foarte clar să recuperăm banii plătiți ilegal de primarul pesedist) nu și-a plătit datoriile către furnizori.

Cu toate că a primit bani de la Primărie pentru asta. Și furnizorii refuză acum să mai primească gunoiul adus de compania aceasta. Acum, lucrurile sunt foarte clare. O spun încă o dată: Dacă în maxim 24 de ore de la anunțul companiei șantajiste orice fel de gunoi (stradal sau menajer) din Sectorul 1 nu este ridicat voi rezilia contractul și în următoarea secundă un alt operator de salubritate intră în Sectorul 1.

Totuși, nu suntem proștii mafiei gunoaielor și eu nu mă clintesc în fața amenințărilor de tip mafiot. Pot să urle ei cât doresc în presa lor aservită și cumpărată.
Eu stau aici în primărie să-i înfrunt pe cei care au impresia că pot fura peste un sfert din bugetul anual al Primăriei Sectorului 1 (da, atât plătim pentru gunoi) cu ajutorul unor consilieri vânduți. Am anunțat și Garda de Mediu că operatorul de salubritate din Sectorul 1 depozitează în acest moment ilegal deșeurile”, a transmis Clotilde Armand.

Vă readucem aminte că Romprest a anunțat public că toții operatorii staţiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea pentru ca mai apoi să o suspende integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul Sectorului 1.

ADVERTISEMENT