News

Ce înseamnă un Referendum și cum se organizează?

25.05.2019 | 13:21
Ce inseamna un Referendum si cum se organizeaza
Pe 26 mai, românii sunt chemați la vot pentru Referendumul pe Justiție. Sursa foto:digi24

Duminică, 26 mai este o zi importantă pentru dimensiunea politică a țării noastre. Pe lângă alegerea celor care vor reprezenta România în Parlamentul European pentru următorii cinci ani, suntem chemați la urne și pentru a ne exprima punctul de vedere în legătură cu modificarea legilor Justiție. În rândurile următoare vă prezentăm toate informațiile necesare pentru un astfel de demers, cunoscut sub numele de referendum.

Cum se organizează referendumul

Practic, referendumul reprezintă procesul prin care cetățenii sunt consultați în mod direct, referitor la o problemă arzătoare a societății, fie că vorbim despre textul unei legi, sau despre o situație de importanță majoră. În cazul de față, este vorba despre propunerile PSD pentru modificarea legilor Justiției.

De regulă, acest demers este inițiat de președintele statului de drept, după solicitarea de consultare a Parlamentului. Există însă și situații în care șeful statului poate lua decizia declanșării referendumului,  chiar dacă nu primește un punct de vedere din partea Parlamentului, în termenul de 20 de zile, stabilit de lege. Astfel , „Cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate” , se arată în Constituția României, la Art.90.

Klaus Iohannis a declanșat referendumul pe legile Justiției. Sursa foto:digi24
Klaus Iohannis a declanșat referendumul pe legile Justiției. Sursa foto:digi24

Ce prezență este necesară pentru validarea referendumului

Pentru ca referendumul din 26 mai să  fie considerat valid, este necesară prezența a unui procent de cel puțin 30% dintre alegătorii prevăzuți în Registrul Electoral, adică 5,6 milioane de cetățeni, conform Constituției în vigoare. Prin urmare, referendumul va produce efecte numai în cazul în care vor participa la vot aproximativ 5.700.000 de români, iar minim 4.725.000 să opteze pentru „Da.

În ceea ce privește buletinele de vot pentru acest referendum, a doua pagină (n.r. versoul primei coperți) este goală, având înscrisă în subsol doar numerotarea paginii. Pe cea de-a treia pagină, pe lângă întrebare, vor exista pătrate de 4X4cm, cu afirmație și negație. Ștampila va trebui pusă pe unul dintre aceste pătrate.

Ultima pagină a buletinelor de vot pentru referendum, va rămâne goală, urmând ca la ieșirea din cabina de vot, să fie aplicată ștampila de vot. Referendumul din 26 mai va pune capăt tuturor discuțiilor legate de propunerile legislative pentru Justiție.

Reamintim că în cursul zilei de 25 aprilie 2019, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, președintele României Klaus Iohannis, a comunicat cele două întrebări pentru care românii vor opta cu „Da” sau ”Nu”, adresându-le tuturor invitația de a  se prezenta la vot, pentru a lămuri astfel una dintre cele mai arzătoare probleme ale momentului, legată de legile Justiției.