Sport

Ce l-a convins pe Răzvan Lucescu să revină la PAOK Salonic: „Dacă aș fi avut răbdare, poate aș fi ajuns în Italia”

Cei doi ani petrecuți la Salonic au fost decisivi în alegerea lui Răzvan Lucescu de a reveni la PAOK, unde a trăit cea mai frumoasă perioadă din viața lui.
27.05.2021 | 12:00
Ce la convins pe Razvan Lucescu sa revina la PAOK Salonic Daca as fi avut rabdare poate as fi ajuns in Italia
ADVERTISEMENT

Răzvan Lucescu este noul antrenor al lui PAOK Salonic, cu care va încerca să repete performanțele din urmă cu doi ani de zile, când a reușit să câștige titul după 34 de ani.

Fostul antrenor al Rapidului a vorbit despre momentul fabulos petrecut după meciul cu Feyenoord din Cupa UEFA, despre relația cu George Copos și despre ce are de făcut în acest sezon echipa pentru a rămâne în Liga 1.

ADVERTISEMENT

Răzvan Lucescu, declarație de dragoste pentru PAOK Salonic: „E cea mai frumoasă perioadă din viața mea!”

Răzvan Lucescu este foarte fericit că se va întoarce în Grecia, unde s-a simțit extraordinar de bine atât ca antrenor cât și în plan personal, mai ales că a reușit să aducă titlul la Salonic după 34 de ani.

„E cea mai frumoasă perioadă din viața mea. Au fost doi ani fabuloși. M-am simțit foarte bine acolo și asta a contat. Nu m-a convins nimeni, ci m-a împins sufletul. E firesc, pentru că am trăit împreună cea mai bună perioadă din istoria lui PAOK. E istoria fotbalului din Grecia și am terminat neînvinși. Doar PAOK si Panathinaikos au mai reușit asta. E normal să fie optimism și o dorință mare de a reveni acolo unde am fost în urmă cu doi ani.

ADVERTISEMENT

Eu sunt Răzvan. Nu General, nu Mister. Sunt natural și nu încerc să fiu altul. Să îi strâng pe toți în jurul meu și să îi fac să se simtă importanți, de la primul până la ultimul om. Asta o fac doar dacă se simt respectați și se creează o stare corectă de învingător.

Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc de oferte. Vreau să vorbesc doar de PAOK și de cluburile la care am fost. Nu-mi aduc aminte să mă fi vrut Steaua. Discuții poate au mai fost, dar nu ceva care să se concretizeze în final. Nu e vorba doar de AEK. Lupta va întotdeauna între cele patru echipe in Grecia. Olympiakos domină în Grecia și s-a întărit în ultimii 20 de ani. PAOK e echipa care poate opri această supremație. 

ADVERTISEMENT

Poate fi privit acest lucru ca ceva dificil, dar asta mă poate ajuta să creez o stare de luptă specială la nivelul echipei. E nevoie și de o anumită conjunctură în fotbal. Ceea ce e clar se poate schimba în doar șase luni. Depinde cât de dispuși vom fi la sacrificii. E o responsabilitate uriașă pentru că lumea are așteptări. E o echipă nouă, de reconstrucția unei echipe. În doi ani de zile s-au mai schimbat jucătorii. Prin această motivație lucrurile se pot grăbi.

Situațiile nu sunt deloc asemănătoare. Tatăl meu a plecat de la Șahtior în 2016 și a fost liber de contract. A fost o situație diferită. Îmi e destul de greu să vorbesc de acest lucru, pentru că trebuie să existe respect pentru celelalte echipe. Când ai un succes mare într-o parte e normal să fii apreciat și din punct de vedere profesional să existe respect. (n.r. despre oferta de la AEK Atena)”.

ADVERTISEMENT

„Dacă aș fi avut răbdare, poate aș fi avut șansa să ajung în Italia”

Răzvan Lucescu a avut șansa să calce pe urmele tatălui său și să antreneze în Italia, însă negocierile cu Parma și Sampdoria au eșuat. Totuși, Lucescu Jr. nu regretă acest lucru, chiar dacă și-ar fi dorit să antreneze acolo, ceea ce i-ar fi întregit cariera de antrenor.

„Am avut speranțe. Probabil dacă ar fi avut mai multă răbdare în această perioadă as fi avut o șansă importantă să ajung în Italia. Dar fiind liber de pe 14 februarie, am început să simt o nerăbdare și aș fi vrut să știu ce am de făcut și să mă apuc de treabă. Cred că e singurul antrenor român care a antrenat în Italia. E foarte greu să pătrunzi în campionatele cele mai puternice. Pentru noi e foarte dificil. Am un vis, dar dacă nu se va întâmpla, asta e! E o luptă atât de nobilă când ești acolo sus, încât nu mai contează că nu am ajuns în Italia. Mi-aș fi completat cariera, pentru că am avut satisfacții peste tot. Eram un antrenor total realizat, indiferent de ce s-ar fi întâmplat și mi s-ar fi deschis multe alte uși.

Nu e ușor în liga a doua. E un campionat foarte dificil. Comparând cu Serie A, valoarea jucătorilor scade și este o bătălie a antrenorilor. Trebuie să fii foarte bine pus la punct. Dacă nu prinzi primele două locuri e greu. Mircea Lucescu era deja un nume când a antrenat în Serie B. Eu l-aș numi fotbalul cel mai pervers. Toți cunosc tactică. Acolo e lege.

Nu e adevărat. Suma de 1,8 milioane de euro înseamnă tot staff-ul meu. Opt persoane. E cel mai bun contract din Grecia, dar e o diferență. În fotbalul românesc există antrenori de mare valoare: Olăroiu, Dan Petrescu. Daniel Isăilă a făcut lucruri foarte bune peste tot. Marius Șumudică, care la fel a reușit peste tot. El ar trebui să schimbe puțin strategia cu managementul. Primul obiectiv de bază pentru un antrenor, ar trebui să fie să stea un an”.

„Aveam ședințe cu Savvidis până la patru dimineața!”

Noul antrenor al lui PAOK a vorbit și despre relația cu Savvidis, patronul echipei, care l-a sprijinit în momentele dificile, chiar dacă are un temperament vulcanic și deseori ședințele cu el erau foarte încinse. La meciul cu Olympiacos care a decis titlul, a intrat pe teren cu pistolul la spate, ceea ce a stârnit un scandal imens.

„Când era nervos(n.r. – Ivan Savvidis, patron PAOK), aveam ședințe de la unu noaptea până la patru dimineață, pe care de multe ori le consideram nedrepte. M-a susținut foarte mult și nu eram acceptat la început, când am venit de la Xanthi. Am fost acuzat că jucam pentru Olympiakos și că eram echipa lor.

Avea permis să poarte oriunde pistolul în afara pistei de aeroport. S-au creat toate aceste lucruri pentru ca noi să pierdem titlul. Olympiakos a făcut totul să iasă de pe teren. Pe omul ăla nu îl consider antrenor. L-a lovit o hârtie în piept și a căzut la pământ. Așa au câștigat cu 3-0”.

Răzvan Lucescu, despre momentul celebru de după partida cu Feyenoord și relația cu George Copos

Răzvan Lucescu și-a adus aminte cu bucurie de eliminarea lui Feyenoord din Cupa UEFA, când pur și simplu a plecat de la stadion și a luat-o pe jos pe podul Grant, cu spre Arcul de Triumf, iar șoferul unui autobuz a făcut un gest extraordinar, care a rămas în memoria sa.

„A fost un moment incredibil după meciul cu Feyenoord. A fost izbucnire de fericire enormă. Când am ajuns la tunel, mi-am dat seama că trebuie să mă liniștesc. Am ieșit din vestiar, apoi din stadion și am luat-o pe pod. A trecut un autobuz, i-am făcut un semn și m-a luat. Mi-a deschis la el în față acolo. Avea radioul pe meciuri.  Dar tu ești? Păi și ce faci? Am plecat de la meci. Am rămas plăcut impresionat de gestul dânsului. A fost extraordinar!

Domnul Copos a fost un tip special. I-a plăcut să creeze o presiune negativă, dar am avut foarte multe de învățat de el. Cine a stat patru ani la Rapid? Eu și tatăl meu. A ținut foarte mult la mine. I-am spus că îl iubesc și m-a ajutat foarte mult. 

Cu George Copos am vorbit înainte de ultimul meci al Rapidului. Mi-a dat un mesaj foarte frumos. E important că Nico e președinte la Rapid. Îmi place la nebunie cum se comportă. Va fi un președinte care va ajuta foarte mult echipa și va transmite multă energie. Va fi un an de tranziție, la care Rapidul va trebui să se adapteze”, a spus Lucescu Jr. la Pro X.

ADVERTISEMENT