News

Ce legătură au medicamentele pentru tensiune şi noul coronavirus? Explicaţiile unui cardiolog

25.04.2020 | 17:58
Ce legatura au medicamentele pentru tensiune si noul coronavirus Explicatiile unui cardiolog
ADVERTISEMENT

Lumea medicală dezbate o legătură între medicamentele pentru tensiune şi formele grave de infectare cu COVID-19. Mai mulţi medici susţin că anumite categorii de antihipertensive favorizează formele grave de COVID-19. 

Ce legătură au medicamentele pentru tensiune şi noul coronavirus?”Lucrurile trebuie demonstrate”

Însă, cardiologul român Adrian Linte spune că sunt simple supoziţii, iar atâta timp cât nu există dovezi clare, nimeni nu trebuie să rişte să îşi ia tratamentul:

ADVERTISEMENT

“Totul e legat de enzima de conversie a angiotestinei. Am primit şi noi, a fost iniţial un mic moment de rătăcire, în care unii au zis că ar trebui să oprim toate medicamentele acestea, dar de cel puţin o lună de zile au apărut declaraţiile societăţilor regulatorii importante care au zis că nu putem lua măsuri aşa, total intempestiv, pe baza unei bănuieli.

Declaraţiile societăţilor regulatorii, cardiologii din Societatea Europeană de Cardiologie, transmit oficial că trebuie să prescriem în continuare aceste medicamente. Dacă nu le iau, riscă să facă complicaţii sau chiar AVC. Este o simplă supoziţie că aceste medicamente ar face rău, în medicină lucrurile trebuie demonstrate”, a declarat pentru Mediafax medicul Adrian Linte, membru al Societăţii Române de Cardiologie.

ADVERTISEMENT

De ce sunt hipertensivii în categoria persoanelor de risc? Explicaţiile cardiologului

Potrivit doctorului, 8 din 10 pacienţi care ajung la cardiologie primesc aceste tratamente. Cei care suferă de forme grave de COVID-19 sunt hipertensivi şi diabetici, însă nu medicamentele conduc la agravarea bolii, ci condiţia pacientului:

„Nu s-a văzut într-un studiu, într-o comparaţie, că cei care iau medicamentul acesta merg mai rău. Discuţia e că toţi hipertensivii şi cei care nu sunt trataţi merg mai rău. 50% dintre hipertensivii de pe planetă nu iau tratament.

ADVERTISEMENT

Pentru că nu ştiu că sunt hipertensivi, pentru că li s-a prescris şi nu vor să îl ia sau pentru că nu le-a prescris medicul. Şi cei care nu iau medicament tot merg mai prost. Nu merg mai oprost din cauza tratmentului, ci din cauza hipertensiunii”, adaugă cardiologul.

Riscurile sunt mai mari la hipertensivi, iar Adrian Linte explică această legătură: “Enzima de conversie este o moleculă cheie în organism. Virusul pătrunde printr-un receptor pentru molecula aceasta, care este o moleculă cheie în patogeneza hipertensiunii şi a diabetului şi drumurile lor se intersectează.

ADVERTISEMENT

Acea patologie generează un şir de reacţii chimice în organism, care se intersectează la nivelul porţii de intrare, favorizează acea poartă de intrare”, a spus cardiologul.

 

ADVERTISEMENT
Tags: