News

Ce legatură au solzii de pește cu Covid-19. Cercetătorii gălățeni au făcut o descoperire interesantă

21.11.2020 | 16:02
Ce legatura au solzii de peste cu Covid19 Cercetatorii galateni au facut o descoperire interesanta
ADVERTISEMENT

Patru cercetători gălățeni de la Universitatea Dunărea de Jos vor să distrugă Covid-19 cu ajutorul unui lichid obținut din solzii de pește.

Din solzii de pește se obține ”un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2.”

ADVERTISEMENT

De asemenea, poate fi obținută o pulbere cu numeroase posibile întrebuințări, inclusiv în domeniile alimentație, cosmetică și medicină.

Legătura dintre solzii de pește și Covid-19

Virusul continuă să facă din 2020 un an de coșmar pentru umanitate. În România, situația este pe muchie de cuțit după ce în fiecare zi numărul de cazuri continuă să fie mare. Secțiile de ATI sunt umplute până la refuz, iar experții stau și așteaptă vaccinul. Ei bine, în această luptă orice descoperire poate fi benefică și decisivă.

ADVERTISEMENT

Echipa de cercetători gălățeni a găsit o substanță benefică în lupta cu Covid-19. Masteranzii și profesorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” a fost premiată la ROAgriFood Hacking – HAR 2020.

„Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor și viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peștelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere.

ADVERTISEMENT

Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2.

Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio”, a explicat cercetătorul Maricica Stoica.

ADVERTISEMENT

Gălățenii propun și un start-up integrat de valorificare inteligentă a deșeurilor de pește. Prin folosirea viscerelor peștelui se obțin uleiuri cu Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi folosit ca îngrășământ bio.

ADVERTISEMENT
Tags: