News

Ce legătură există între hepatita misterioasă apărută la copii și vaccinul anti-Covid. Anunț oficial al medicilor

După ce mai multe cazuri de hepatită misterioasă au fost descoperite la copii din întreaga lume, medicii încearcă să afle sursa infecției. Ce spun specialiștii de o posibilă legătură cu vaccinul anti-Covid.
27.04.2022 | 17:02
Ce legatura exista intre hepatita misterioasa aparuta la copii si vaccinul antiCovid Anunt oficial al medicilor
Există vreo legătură între hepatita misterioasă apărută la copii și vaccinul anti-Covid? Medicii vin cu lămuriri. Sursa foto: EPA/Luong Thai Linh
ADVERTISEMENT

Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină face o serie de precizări importante în legătură cu noua formă de hepatită depistată la nivel internațional.

Există vreo legătură între hepatita misterioasă apărută la copii și vaccinul anti-Covid? Medicii vin cu lămuriri

În ultimele zile, mai mulți copii cu vârste cuprinse între o lună şi 16 ani s-au îmbolnăvit de hepatită misterioasă fără ca virusurile care provoacă hepatită virală acută – virusurile hepatitei A, B, C, D şi E – să fie detectate la vreunul dintre aceste cazuri.

ADVERTISEMENT

Mai multe ţări europene, printre care şi România, se confruntă cu această problemă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că este la curent cu 169 de cazuri rare de hepatită acută, o inflamație a ficatului, la copiii mici. Dintre aceștia, un copil a decedat, iar 17 au avut nevoie de transplant de ficat.

Medicul Marius Geantă lămurește lucrurile în privința unei posibile legături între această nouă boală și Covid-19 / vaccinul anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Doctorul afirmă că hepatita de cauza necunoscută care îi afectează pe copii nu are legătură cu formele cunoscute ale SARS-CoV-2 şi nici cu vaccinul anti-Covid.

”În prezent, nu este identificată o cauză pentru cazurile de hepatită, dar câteva ipoteze sunt luate în calcul: coinfectia dintre un anumit subtip de adenovirus şi un alt virus (ex. SARS-CoV-2), în care adenovirusul să acţioneze că un declanşator, infecţia cu o varianta de adenovirus care să fi suferit mutaţii, infecţia cu o nouă variantă SARS-CoV-2, infecţia cu un agent patogen nou, expunerea la substanţe toxice, neidentificate încă prin anchetele epidemiologice.

ADVERTISEMENT

Este important de spus că nu se confirmă asocierea nici cu vaccinarea anti-Covid-19 (în foarte puţine cazuri copiii au fost şi vaccinaţi), şi până acum nici asocierea doar cu infectarea cu variantele cunoscute ale SARS-CoV-2 (în special, Omicron, varianta dominantă acum)”, susţine dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, pe Facebook.

Care ar putea fi posibilele simptome ale hepatitei misterioase

Marius Geantă explică şi simptomatologia hepatitei. Potrivit medicului, dacă un copil cu vârstă între o lună şi 16 ani prezintă dureri abdominale, icter, urină de culoare închisă, scaunul deschis la culoare (alb), diaree, vărsături şi uneori chiar febra, atunci are un tablou sugestiv pentru hepatită şi trebuie să se prezinte la camera de garda a unui spital de pediatrie pentru confirmare.

ADVERTISEMENT

Și în România a fost raportat un caz de hepatită misterioasă. E vorba de o fetiță de 5 ani din București-Ilfov.

”Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi.

Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate”, a precizat, luni seara, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT