Matei Corvin a fost unul dintre cei mai influenți și importanți monarhi ai Europei Centrale din secolul al XV-lea. Fiul al lui Iancu de Hunedoara și al Elisabetei Szilagyi, acesta a urcat pe tronul Ungariei la vârsta de 15 ani. Deși mulți cunosc parcursul său în istorie, puțini sunt cei care știu ce limbă vorbea acesta.
Matei Corvin s-a născut pe data de 23 februarie 1443, în Cluj. Acesta a fost fiul lui Iancu de Hunedoara și al al Elisabetei Szilagyi. În 1458, la vârsta de 15 ani, acesta a urcat pe tronul Ungariei, într-o perioadă destul de instabilă din punct de vedere politic.
În istorie, Matei Corvin este recunoscut datorită reformelor sale administrativ și economice. Toate au contribuit la consolidarea statutului ungar. Matei Corvin nu a fost doar un bun strateg, ci și un susținător al Renașterii în Europa Centrală.
Poate că nu multă lume știe, dar fiul lui Iancu de Hunedoara a fost cel care a fondat Biblioteca Corviniana, una dintre cele mai mari biblioteci din Europa la vremea respectivă.
Matei Corvin a fost un nume important în istorie și, drept dovadă, este menționat în strofele imnului de stat al României. Însă, ceea ce nu multă lume știe este faptul că Matei Corvin nu era vorbitor de limbă română.
Conducătorul Ungariei avea atât origini române, cât și origini maghiare. Acesta nu a vorbit deloc limba română, iar unul dintre motive este dat de faptul că, la acea vreme, limba noastră nu era prea bine conturată.
Primul document redactat în limba română a apărut abia în anul 1521. Este vorba despre înscrisul intitulat ”Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung.”
Totuși, Matei Corvin a fost un conducător învățat, așa că vorbea mai multe limbi. Fiul lui Iancu de Hunedoara stăpânea italiana, maghiara, croata, latina și germana. Nu îi erau străine nici slovaca, ceha sau alte limbi slave.
Matei Corvin a murit pe 6 aprilie 1490, la Viena. Conducătorul Ungariei nu a lăsat în urma lui niciun moștenitor legitim, ceea ce nu a fost deloc convenabil pentru Ungaria. Din acest motiv, a urmat o perioadă de instabilitate în regat.
În ciuda acestui fapt, Matei Corvin continuă să fie unul dintre cei mai mari conducători ai Ungariei. A contribuit semnificativ la dezvoltarea culturală a Ungariei, iar domnia sa a jucat un rol important în istoria țării.