News

Ce loc ocupă România în topul celor mai pașnice țări. Cum arată clasamentul în acest an

FANATIK vă spune ce loc ocupă ocupă România în topul celor mai pașnice țări. Cum arată clasamentul în acest an.
18.06.2021 | 08:15
Ce loc ocupa Romania in topul celor mai pasnice tari Cum arata clasamentul in acest an
Ce loc ocupă România în topul celor mai pașnice țări. Cum arată clasamentul în acest an Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de Institutul de Economie si Pace arată că Indexul Păcii Globale s-a deteriorat cu 0,07%. Este prima scădere din ultimii 13 ani.

Cercetătorii au subliniat că în 2021 crizele și conflictele din ultimul deceniu au început să se stingă. În schimb, au apărut noi tensiuni între state, rezultat al unui val de incertitudine creată de pandemia de Covid-19, scrie Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Ce loc ocupă România în topul celor mai pașnice țări. Cum arată clasamentul în acest an

România se situează pe locul 25 în clasamentul celor mai pașnice țări în care poți trăi. Poziția este menținută din anul 2019.

Realizatorii studiului avertizează că Indexul Pacii Globale este încă afectat de pandemia de coronavirus. Deși unele forme de violență s-au diminuat, neliniștea și incertiudinile economice s-au accentuat și au dus la creșterea tulburărilorr civile.

ADVERTISEMENT

„Peste 5.000 de evenimente violente legate de pandemie au fost înregistrate între ianuarie 2020 și aprilie 2021. Este încă prea devreme pentru a evalua pe deplin efectele pe termen lung ale pandemiei asupra păcii”, se arată în studiu.

„Cu toate acestea, schimbarea condițiilor economice din multe națiuni sporesc probabilitatea de instabilitate politică și a demonstrațiilor violente,” au adăugat cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Topul celor mai pașnice țări

În fruntea clasamentului celor mai pașnice țări se află Islanda, care deține această poziție din 2008. Podiumul este completat de Noua Zeelandă și Danemarca. Acestea sunt urmate de Portugalia și Slovenia.

Din cele zece state din partea de sus a listei, opt sunt europene. Pe bătrânul continent îmbunătățirea Indexului Păcii a dus la o sigurantă și securitate sporită.

ADVERTISEMENT

Crimele, demonstațiile, dar și impactul terorismului a scăzut. Totuși, au fost notate deteriorări ale instabilității politice și militare.

La coada clasamentului celor mai pașnice țări se află Afganistanul. Este al patrulea an consecutiv în care țara este desemnată cea mai puțin pașnică din lume și se află în acest top negativ încă din 2010.

Yemen, Siria, Sudanul de Sud și Irak sunt statele de la sfârșitul listei. Cu excepția Yemenului, toate au fost clasate printre cele mai puțin pașnice cinci națiuni încă din anul 2015.

Dintre cele 163 de țări din Indexul Păcii Globale, 86 au înregistrat îmbunătățiri în ultimul an. În schimb,  75 au înregistrat deteriorări. Două dintre acestea nu au înregistrat modificări de scor.

ADVERTISEMENT
Tags: