ADVERTISEMENT
News

Ce localități din România riscă carantinarea și în ce condiții poate Guvernul să decidă izolarea acestora. Anunțul lui Ludovic Orban

Autor: Flaviu Popa | 21.07.2020 | 15:58
Ce localități din România riscă carantinarea și în ce condiții poate Guvernul să decidă izolarea acestora. Anunțul lui Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Autoritățile pot decide carantina zonală atunci când riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat.

ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a anunțat că România va ajunge la restricții locale atunci când numărul de infecții zilnice va atinge 1.200.

Ministrul Nelu Tătaru a dezvăluit că se poate decide carantinarea unei localități dacă sunt peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a anunțat în ce condiții poate fi carantinată o localitate din România

Un ordin al șefului DSU Raed Arafat poate plasa sub carantină o anumită zonă a României, conform legii. Același lucru îl poate face și o persoană desemnată de Arafat, în baza unei decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Pentru ca măsura să fie implementată este nevoie și de avizul Institutului Național de Sănătate Publică, conform Mediafax.ro.

ADVERTISEMENT

Carantina zonală va fi instaurată după ce legea carantinei va intra în vigoare în 21 iulie, doar atunci când autoritățile constată că răspândirea comunitară a virusului nu mai poate fi controlată prin alte mijloace.

O altă condiție ca autoritățile să instaureze carantină locală, e nevoie ca Institutul Național de Sănătate Publică să stabilească un prag maximal pe care numărul de infectări să-l atingă într-o zi.

ADVERTISEMENT

Ordinea publică în interiorul zonei carantinate e răspunderea Poliției Locale

Totodată, carantina poate fi instituită temporar în cazul unui „accident biologic”, până când situația va fi rezolvată. Ordinea publică în interiorul zonelor carantinate, dar și în spitale, va fi asigurată de poliția locală.

„În situația în care poliția locală nu e constituită sau efectivele acesteia nu sunt suficiente, măsurile de ordine publică se vor asigura de către Jandarmeria Română sau Poliția Română”, este menționat în lege.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, carantina zonală sau locală nu va fi instaurată momentan în România, însă ar putea să fie în viitorul apropiat. Ludovic Orban a vorbit deschis despre problemă și le-a transmis oamenilor când să se aștepte la carantinarea localităților unde locuiesc.

Dacă crește numărul de persoane infectate la .1200, putem să ajungem la măsuri locale, zonale, de carantinare. Unde apar focare se dispune măsura suspendării temporare a activității economice”, a explicat Orban în ședința de Guvern.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru insistă că o astfel de carantinare s-ar putea impune într-o localitate dacă sunt peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori. Potrivit datelor oficiale, zona e momentan critică în București (4.618 cazuri), Suceava (4.290 cazuri), Argeș (2.176 cazuri) și Brașov (2.424 cazuri).

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!