News

Ce mai face fiul lui Petrache Lupu de la Maglavit. ”Nea Mihai nu mai iese din casă!”. Declaraţii în exclusivitate

La 84 de ani, nea Mihai este ultimul urmaș al ciobanului Petrache Lupu, cel despre care se spune că a vorbit cu Dumnezeu în 1935, chiar la Maglavit.
08.08.2021 | 12:05
Ce mai face fiul lui Petrache Lupu de la Maglavit. ”Nea Mihai nu mai iese din casă!”. Declaraţii în exclusivitate
ADVERTISEMENT

Povestea lui Petrache Lupu, un cioban mut și surd din Maglavit, Dolj, se plasează mereu între legendă și realitate, în funcție de credința fiecăruia. Legenda spune că, în mai-iunie 1935, Petrache Lupu l-ar fi văzut de trei ori pe Dumnezeu, chiar în lunca Maglavitului, ciobanul fiind trimis apoi în sat să le transmită oamenilor să se roage mai mult și să păcătuiască mai puțin.

Cum Petrache Lupu începuse, după viziune, să vorbească foarte bine și să se comporte ca un om cu școală, preoții și primarul satului l-au încurajat pe cioban să povestească ce i s-a întâmplat. De aici mai departe, până la ideea de ”minunea de la Maglavit – fenomen național” nu a mai fost decât o chestiune de timp.

ADVERTISEMENT

Zvonul că un cioban gângav și-a recăpătat darul vorbirii și acum predică mulțimilor a cuprins toată România cu o viteză uluitoare. Zilnic, zeci de mii de români luau cu asalt Maglavitul, să-l vadă și să-l asculte pe românul care se întâlnise cu Dumnezeu. În acei ani, au existat săteni care au făcut bani frumoși transportând cu căruța oaspeții Maglavitului de la gară până la locul minunii.

Băiatul lui Petrache Lupu, botezat de regele Carol al II-lea

Îndrăgostit de gesturile populiste, chiar și regele Carol al II-lea a vrut să se identifice cu fenomenul Maglavit. Astfel, suveranul a acceptat să fie naș de botez pentru fiul lui Petrache Lupu, Mihai, nășit ”prin corespondență” de către Carol al II-lea, care nu a venit personal, dar și-a trimis oameni de încredere în numele lui la Maglavit.

ADVERTISEMENT

Cum fișele de recrutare ale lui Petrache Lupu, respins pentru efectuarea stagiului militar, atestau că bărbatul nu putea vorbi clar și că are tot felul de alte probleme, renumitul doctor Gheorghe Marinescu i-a făcut ciobanului un nou control amănunțit. Fără dubii, raportul doctorului Marinescu, care l-a considerat vindecat subit pe Petrache Lupu, a alimentat și mai mult legenda de la Maglavit.

Peste 2 milioane de pelerini au venit în zonă între 1935 și 1938, Maglavitul devenind locul în care te puteai întâlni, umăr lângă umăr, cu țărani amărâți și cu ofițeri de frunte, veniți laolaltă să vadă minunea. Mesajul lui Petrache Lupu, interpretat ca o prevestire a pericolului comunist, a făcut istorie: ”Dacă nu vă pocăiţi, din steaua mare care vine de la Răsărit va curge mult sânge pe pământul ăsta şi va fi foamete mare şi multă suferinţă”.

ADVERTISEMENT

Mormântul lui Petrache Lupu a fost mutat în curtea mănăstirii

Suferind și afectat de anii petrecuți în închisorile comuniste, Petrache Lupu a plecat la Dumnezeul cu care se întâlnise în tinerețe la 87 de ani, pe 14 decembrie 1994. În urma lui a rămas Mihai, băiatul cu naș regal, care s-a amestecat cu obiceiurile locului, pierzând aura părintelui său.

În 2009, nea Mihai a fost invitatul de onoare al ceremoniei de reînhumare a rămășițelor tatălui său, mutate din cimitirul din sat în curtea mănăstirii ridicate chiar pe locul în care s-ar fi petrecut minunea. Mănăstirea, un monument impresionant, acoperit cu foiță de aur, s-a înălțat cu ajutorul lui Gigi Becali, care a investit peste 300.000 de euro în proiect.

ADVERTISEMENT

Petrache Lupu are o stradă cu numele lui în sat și un bust la primărie

În prezent, nea Mihai, care a strâns 84 de ani, o duce tare greu. Potrivit primarului din Maglavit, băiatul lui Petrache Lupu nici nu mai iese din casă. ”Nea Mihai e tot mai bolnav, dar e normal, la vârsta lui. Nu mai iese de ceva vreme din casă, nu mai poate, are grijă familia de el, să nu-i lipsească nimic. Toată lumea din sat ține la el, vă dați seama, că doar e urmașul direct al lui Petrache Lupu”, a declarat pentru FANATIK primarul Maglavitului, Marius Mureșan.

În onoarea celui care a pus Maglavitul pe harta credinței și a minunilor lumești, în sat o stradă poartă numele lui Petrache Lupu, iar un bust impunător așezat în fața primăriei ne amintește că aici, acum 86 de ani, un cioban mut a strigat în gura mare că l-a văzut pe Dumnezeu lângă o salcie. Și, printr-o minune, toată lumea l-a crezut.

ADVERTISEMENT