News

Ce mai face Sevil Shhaideh, premierul refuzat de Klaus Iohannis! Venituri considerabile raportate de fostul ministru

Sevil Shhaideh (56 de ani) a fost propunerea de prim-ministru, din partea PSD, refuzată de președintele Klaus Iohannis pe 27 decembrie 2016.
15.10.2021 | 17:41
Ce mai face Sevil Shhaideh premierul refuzat de Klaus Iohannis Venituri considerabile raportate de fostul ministru
Sevil Shhaideh, o apropiată a fostului lider PSD Liviu Dragnea, a fost refuzată ca premier de Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Între 4 ianuarie și 29 iunie 2017, Sevil Shhaideh a îndeplinit funcția de viceprim-ministru în guvernul Sorin Grindeanu. Propusă inițial premier, pe 27 decembrie 2016, Sevil Shhaideh fusese refuzată pentru funcția de șef la Palatul Victoria de președintele Klaus Iohannis.

Sevil Shhaideh a absolvit în 1987 Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În perioada 1987-1991, Shhaideh a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa.

ADVERTISEMENT

Apoi a obţinut specializările de expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din SUA, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului oficial al fostului demnitar.

Sevil Shhaideh a fost ministru al Dezvoltării Regionale

Din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană.

ADVERTISEMENT

Sevil Shhaideh a fost numită în 2012 în funcţia de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, instituție la conducerea căreia fusese numit Liviu Dragnea. În intervalul mai – noiembrie 2015, Shhaideh a ocupat fotoliul de ministru în instituția respectivă.

În prezent, Sevil Shhaideh este judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu în dosarul privind trecerea Insulei Belina și a Brațului Pavel de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman.

ADVERTISEMENT

Sevil Shhaideh, cercetată în Dosarul Belina

La data faptelor, Sevil Shhaideh era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Fostul demnitar se va prezenta în fața judecătorilor pe 19 octombrie, la ultimul termen avocatul apărării solicitând o amânare de două săptămâni, din cauza unor probleme de sănătate pe care le acuză Sevil Shhaideh.

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman.

ADVERTISEMENT

Apoi, după doar câteva zile cele două proprietăţi, cu suprafaţă de peste 300 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Conform anchetatorilor, insula Belina şi braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Soțul lui Sevil Shhaideh a fost consilier în Ministerul Agriculturii

Akram Shhaideh, soțul lui Sevil, ocupa în iunie anul trecut funcția de consilier superior în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prilej cu care și-a depus declarația de avere, în care apăreau și veniturile fostului vicepremier.

Astfel, Sevil Shhaideh încasa atunci 119.242 lei pe an de la Secretariatul General al Guvernului, unde era consilier de stat, 180.745 lei anual de la OMV-Petrom, unde era membru în Consiliul de Supraveghere (pe 3 martie 2020, Sevil a fost revocată din funcție) și 228.303 lei pe an de la Eximbank.

La capitolul imobiliar, soții Shhaideh raportau trei apartamente pe numele lui Akram, toate în Siria – două în Damasc și unul în Latakia, în timp ce Sevil declara că deține un apartament în Constanța, cu o suprafață de 47 de metri pătrați, achiziționat în 1994.

ADVERTISEMENT