News

Ce mai face Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților. Politicianul are două surse de venit și o soție cu funcție mare la stat

Valeriu Zgonea a fost un personaj politic important până în 2016, când a fost exclus din PSD și a pierdut șefia Camerei Deputaților. Astăzi, Zgonea este angajat la stat, dar își completează veniturile și din altă sursă.
21.04.2022 | 10:03
Ce mai face Valeriu Zgonea fostul presedinte al Camerei Deputatilor Politicianul are doua surse de venit si o sotie cu functie mare la stat
Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, a fost achitat recent într-un proces în care primise inițial închisoare cu executare
ADVERTISEMENT

Ales deputat în patru legislaturi consecutive (2000-2016), Valeriu Zgonea (54 de ani) a dispărut practic de pe scena politicii autohtone în momentul în care a revocat prin vot de la conducerea Camerei Deputaților, la solicitarea grupului PSD, în vara lui 2016. În prezent, fostul demnitar are două surse importante de venit, fiind căsătorit cu Laura, secretar general în cadrul ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații).

Valeriu Zgonea a fost achitat recent într-un proces în care primise inițial închisoare cu executare

La începutul lunii februarie a acestui an, Valeriu Zgonea a primit o veste excelentă, fiind achitat definitiv într-un dosar în care acesta era acuzat de trafic de influență, după ce ar fi intervenit pentru numirea fiicei unui consilier județean în Buzău într-o funcție publică importantă.

ADVERTISEMENT

Și asta chiar dacă instanţa de fond, adică Tribunalul Bucureşti, îl condamnase pe Zgonea, în februarie 2020, la trei ani de închisoare cu executare. Motivul invocat de Curtea de Apel București a fost că fapta nu există, potrivit art.16 alin.1 lit.a din Codul de procedură penală. Instanţa de apel a anulat şi confiscarea sumei de 62.143 lei din conturile politicianului.

După condamnarea inițială, Valeriu Zgonea sesizase imediat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate legată de o prevedere din Codul de procedură penală, care se referea la folosirea interceptărilor în procesele penale, acesta fiind și motivul de bază pentru care fostul lider PSD a fost achitat până la urmă.

ADVERTISEMENT

Valeriu Zgonea a lucrat vreme de 15 ani la căile ferate

Cariera profesională a lui Zgonea a debutat în 1985, când acesta s-a angajat la SC Construcții Feroviare SA Craiova, după care s-a transferat la Incertrans București. În 1990, Zgonea a notat că a revenit la Construcţii Feroviare, ”în funcţia de inginer stagiar, unde am condus personal remodernizarea staţiei Piatra Olt”. Apoi, din 1994 până în 2000, Zgonea a activat ca inginer la SNCFR.

Din 2000 până în 2016, Valeriu Zgonea a fost mereu prezent în Parlament, ca deputat, fiind instalat în 2012 în funcția de președinte al Camerei Deputaților, ca reprezentant al grupului PSD. Ales în octombrie 2015 chiar președintele executiv al partidului de guvernământ, Zgonea părea unul dintre privilegiații momentului.

ADVERTISEMENT

Soția lui Zgonea lucrează la ANCOM, fostul politician este angajat la ICI București

Numai că, în primăvara lui 2016, după ce a criticat decizia lui Liviu Dragnea de a rămâne în funcție după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare după un proces de fraudă electorală, Zgonea a fost exclus din PSD. În consecință, pe 13 iunie 2016, politicianul a fost revocat prin vot, la propunerea grupului PSD, din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

La nivel sentimental, Valeriu Zgonea a avut o viață trepidantă. Divorțat de prima soție, Cristina, cu care are un băiat, Dragoș, Zgonea mai are o fată – Maria – dintr-o relație anterioară, dar neoficializată. Din 2014, politicianul este căsătorit cu Laura, în prezent secretar general în cadrul ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații).

ADVERTISEMENT

Potrivit FANATIK, Valeriu Zgonea lucrează în prezent în structurile Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București (ICI), de unde încasează anual suma de 115.995 lei. O altă sursă de venit pentru fostul președinte al Camerei Deputaților este firma de consultanță, care i-a adus 69.918 lei pe an.

 

ADVERTISEMENT