Ne așteaptă vremuri grele, potrivit autorităților, așa că FANATIK îți arată în continuare ce mai poți cumpăra de mâncare cu 10 lei, fără a fi nevoit să faci economii prea mari.
Pandemia de coronavirus nu numai că ne-a dat viața peste cap, dar ne-a afectat și la buzunar. Toți analiștii financiari spun că ne așteaptă o nouă perioadă grea din punct de vedere economic, iar șansele să nu fim afectați sunt minime.
De aici a pornit și ideea noastră de a vedea ce mai poți să îți cumperi de mâncare cu 10 lei în 2020, ținând cont că ne așteaptă vremuri dificile.
Drept urmare, ne-am echipat corespunzător (mănuși de unică folosință, mască de protecție, dezinfectant, declarație pe propria răspundere) și am pornit la piață ( Piața Obor), în speranța că vom reuși să cumpărăm suficientă mâncare pentru două persoane, cu doar 10 lei.
De precizat faptul că piața se află în vecinătatea casei, astfel că nu am încălcat prevederile ordonanței militare și nu am mers prea departe pentru cumpărături.
Cele mai ieftine, recomandate chiar în această perioadă, sunt verdețurile. Astfel, o legătură de ceapă costă 50 de bani, una de pătrunjel la fel, iar cea de mărar tot 50 de bani. Pot fi folosite cam în orice fel de mâncare, așa că am luat 4 legături de ceapă, una de pătrunjel și una de mărar. Total: 3 lei.
Am trecut și pe lângă o tarabă cu cartofi, unde am găsit un kg cu 2,5 lei, iar dacă voiai și o plasă te mai costa încă un leu. Sfat: mergeți la cumpărături cu o plasă de acasă (sigur aveți și voi o pungă cu pungi) pentru a mai economisi câțiva lei.
Am luat de aici un kg de cartofi, asta pentru că și aceștia pot fi folosiți în diverse moduri, și i-am pus în plasa luată de acasă. Total: 2,5 lei.
Am continuat cumpărăturile la un stand cu ardei kapia și roșii. Aici, prețurile sunt la fel ca la supermarket, însă produsele parcă arătau mai bine. Doi ardei kapia ne-au costat 2 lei, în timp ce 250 grame de roșii cherry au făcut 2 lei (ulterior am văzut aceleași roșii la 5 lei kg). Total: 4 lei.
Sfat: atunci când mergeți la cumpărături, comparați prețurile de la mai multe tarabe, pentru a fi siguri că alegeți cel mai bun raport calitate-preț.
Cu un total de 9,5 lei, mergem acasă cu: 4 legături de ceapă, una de pătrunjel și una de mărar, 1 kg de cartofi, 2 ardei kapia și 250 grame de roșii.
Cu cele cumpărate ne-am gândit să facem o tocăniță de cartofi, din care două persoane ar putea să mănânce de două ori.
Rețeta este simplă: cartofii se curăță, se taie cuburi (voi decideți cât de mari), apoi se pun la fiert, după care se adaugă două legături de ceapă tocate mărunt, roșiile tăiate cuburi, adăugați condimente după gust, iar la final adăugați legătura de mărar tocată mărunt și/sau pătrunjel, după preferințe.
La final vă alegeți cu o mâncare gustoasă, iar restul de ceapă și verdeață rămase le puteți folosi pentru a prepara un alt fel de mâncare.
Ce mai poți cumpăra de mâncare cu 10 lei?
Dacă sunteți adeptul “nicio masă fără carne”, atunci o să vă placă ce am cumpărat cu alți 10 lei.
Tot din Piața Obor am cumpărat 3 copănele mai mari de pui, pe care am cheltuit 6 lei. Prețul este asemănător celui din magazine (poate chiar mai scump), însă calitatea produsului este net superiorară celui din supermarket. Total: 6 lei.
Sfat: nu vă faceți toate cumpărăturile dintr-un singur loc. Dacă la piață poți găsi produse de sezon mai ieftine ca în magazine, asta nu înseamnă că celelalte oferte nu sunt mai scumpe decât în supermarket.
Din același loc de unde am luat cartofii am mai luat 0,7 kg pentru următoarea rețetă, astfel că am mai plătit încă doi lei. Total: 2 lei.
Trecem din nou și pe la tarabele cu verdețuri, de unde mai luăm o legătură de ceapă și una de pătrunjel, iar la final mai cerem un ardei kapia. Total: 2 lei.
Mergem din nou spre casă, cu plasa pe care am cheltuit fix 10 lei, în care avem 3 copănele de pui, 0,7 kg de cartofi, o legătură de ceapă, una de pătrunjel și un ardei kapia.
Pentru a diversifica meniul, chiar dacă este unul cu buget redus, ne-am gândit să facem copănele de pui cu legume, la cuptor.
După ce am spălat bine toate ingredientele, punem copănelele în tavă, condimentate, cu puțin ulei, lângă care așezăm cartofii, curățați și tăiați în 4 bucăți, apoi ceapa tocată mărunt și ardeiul kapia tăiat bucăți mai mari.
Condimentăm și legumele, adăugăm puțină apă și lăsăm la cuptor în jur de 40 de minute, iar la final adăugăm pătrunjelul, pentru un plus de aromă.
Bonus: Pentru că am mai găsit 3 lei prin buzunar am decis să-i “investesc” într-o salată, care merge de minune cu cea de-a doua rețetă.
Dacă după ce ați citit acest material vi s-a făcut foame, înseamnă că am demonstrat că, în 2020, încă îți mai poți cumpăra ceva de mâncare cu 10 lei, ba chiar ceva care să îți placă.