În România, pe lângă PET-urile pe care le returnezi la aparatele SGR instalate în marile centre comerciale, mai poți să reciclezi și multe alte produse. Pentru unele poți primi sume importante de bani, vouchere sau reduceri la unele cumpărături.
Potrivit celor de la RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, circa 80% dintre ambalajele cu sigla “SGR” au fost returnate de către cetățeni în această toamnă. În total, românii au returnat peste 2 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 până în prezent.
Din decembrie 2023, cetățenii plătesc o garanție de 50 de bani când cumpără de la magazine o băutură în ambalaj de plastic, sticlă sau la doză. Ulterior, ei primesc acei bani înapoi după ce returnează ambalajul. Deocamdată, nu sunt incluse în sistem toate ambalajele și sunt câteva condiții pentru ca garanția să poată fi obținută.
Nu toți cetățenii cunosc faptul că și alte produs pot fi reciclate. Pentru o parte dintre ele, cetățenii pot primi sume importante de bani sau vouchere pentru viitoare cumpărături.
În curând, în România va fi construită o fabrică de reciclare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE). Aceasta se ridică în apropiere de Deva, în județul Hunedoara, finanțată parțial cu fonduri din PNRR, notează news.18.
Aici, românii vor putea să returneze și alte produse. Vorbim în principal de lucruri electrice și electronice. Pot fi aduse aici televizoare vechi, frigidere, mașini de spălat și alte produse electrice și electronice pe care nu le mai utilizăm.
Și la ora actuală, unele magazine din țară oferă vouchere pentru returnarea electronicelor și a electrocasnicelor. Acestea pot avea valori de 150 de lei sau chiar de peste 200 de lei.
Unele lanțuri de magazine din țară oferă produse noi în schimb pentru reciclarea bateriilor. ”Te așteptăm cu 10 baterii sau acumulatori uzați în magazine în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024 și primești la schimb o baterie nouă, în limita stocului disponibil. Împreună putem schimba lucrurile în bine”, se arată într-un anunț postat pe site-ul unui agent comercial.
Specialiștii spun că sticla, plasticul, lemnul, hârtia și cartonul sunt materiale foarte prețioase pe care le putem recupera și refolosi prin intermediul reciclării. Acest lucru ajută la reducerea consumului de resurse naturale și la reducerea poluării.
Din 2025, România va fi obligată să colecteze selectiv și deșeurile textile. Vorbim de lenjerii de pat, perdele sau covoare, nu doar haine. De la 1 ianuarie, toate primăriile sunt obligate să pună la dispoziţia cetăţenilor containere pentru reciclarea textilelor.
Datele din prezent spun că țara noastră reutilizează şi reciclează mai puțin de 10% din deșeurile textile. Potențialul ar fi de 30%, dacă ar exista o colectare selectivă corectă.