Life

Ce mâncau, de fapt, domnitorii români. Nu existau cartofi, roșii sau porumb

Ce mâncau domnitorii români. Acestea nu au aveau la dispoziție nici măcar jumătate din produsele pe care le folosim în zilele noastre.
09.06.2024 | 19:00
Ce mancau de fapt domnitorii romani Nu existau cartofi rosii sau porumb
Ce mâncau domnitorii români. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce mâncau domnitorii români? Este o întrebare ce probabil le-a trecut prin minte multora. Pentru că duceau o viață fabuloasă, plină de peripeții, ar părea că aveau și un meniu special. Realitatea este că nu existau alimentele delicioase pe care astăzi le consumăm zi de zi.

Ce mâncau domnitorii români

Chiar dacă, privind în urmă, mulți au intenția de a romantiza viața celor care care ne-au condus, realitate este că traiul nu le-a fost chiar ușor. În plus, dacă te întrebi ce mâncau domnitorii români, aceștia nu s-au bucurat de mâncărurile gustoase pe care în zilele noastre le savurăm.

ADVERTISEMENT

Decebal, Ștefan cel Mare sau Vlad Țepeș nu s-au bucurat niciodată de mămăligă, cartofi prăjiți și delicioasa salată de roșii. Dacii se hrăneau mai ales cu varză și brânză. În timp ce romanii puneau accentul pe ceapă, măsline și usturoi.

Influențele se văd și astăzi în dieta poporului nostru. Dar cartoful, porumbul și roșiile au ajuns în Europa abia după ce Fernando Magellan și Cristofor Columb au descoperit America. Cartoful, aproape nelipsit de pe masă, a poposit pe meleagurile românești în a doua jumătate a secolului al XVI-lea.

ADVERTISEMENT

În așa fel încât, nici Mircea cel Bătrân și nici Ștefan cel Mare nu au avut niciodată acest aliment în farfurie. Primele culturi au apărut în România după 1800. Același lucru este valabil și pentru porumb.

Primele culturi au existat în Transilvania în jurul anului 1650. Deci, Mihai Viteazu n-a mâncat vreodată mămăligă cu brânză. În schimb, a fost, probabil, primul domnitor român care a gustat roșiile.

ADVERTISEMENT

Leguma a ajuns pe teritoriul nostru după colonizarea Americilor și a început cultivarea sa în bazinul Mării Meditaraneene în apropierea anului 1500. Cam asta este ceea ce, mai degrabă, nu mâncau domnitorii români.

ADVERTISEMENT

Ce desert aveau dacii

Dacă ne gândim la desert, dacii aveau parte de unul singur, de care erau foarte mândri. Este vorba despre miere. Zahărul a fost introdus în Europa mult mai târziu, în jurul anului 1650. Prima fabrică a fost înființată în țara noastră prin 1830, în Sălajul de astăzi.

Strămoșii noștri aveau în meniu carne de vită, porc, pui și vânat. Carnea de curcan și tutunul au existat pentru ei, de asemenea, după colonizarea Americilor- care a ajutat la îmbogățirea bucătăriei.