News

Ce măști de protecție trebuie să purtăm ca să ne ferim de COVID-19? Cele textile au eficiență zero: “Nu sunt testate!”

Creșterea numărului infectărilor cu COVID-19 a adus, din nou, obligativitatea purtării măștilor de protecție în spații publice, chiar și deschise, lucru care a făcut să crească semnificativ vânzările în acest domeniu.
07.10.2021 | 11:24
Ce masti de protectie trebuie sa purtam ca sa ne ferim de COVID19 Cele textile au eficienta zero Nu sunt testate
Specialistul Vasile Ene explica, pentru FANATIK; ce masti de protectie sunt eficiente contra COVID-19 Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Valul 4 al pandemiei a venit cu o cerere mare măști din partea românilor. Un producător de măști din Prahova a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că, față de anul trecut, românii sunt mult mai informați în ceea ce privește calitatea măștilor medicale pe care le poartă și vor să cumpere produse care să le ofere maximum de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus.

Cum se alege o mască de protecție?

”Consumatorii au început să sune și să ceară detalii despre măști, cumpărătorii sunt mai informați și vor ca masca pe care o poartă să le ofere o protecție maximă”, ne-a spus, în exclusivitate, Vasile Ene, directorul unei fabrici de producție a măștilor de la noi din țară.

ADVERTISEMENT

Și, precizează el, deja vânzările au crescut simțitor. ”După 15 august vânzările s-au dublat față de aceeași perioadă a anului 2020. Am crescut capacitatea de producție pentru a face față cererilor. La acest moment, la fabrica noastră, putem produce lunar aproximativ 3 milioane de măști medicale adulți și copii, iar la nivelul măștilor respiratorii (FFP2 și FFP3) ajungem la o capacitate de 750.000 de măști pe lună”, explică Vasile Ene.

Iar când vine vorba despre măștile folosite în România, Vasile Ene, ca specialist și director general al unei fabrici din Prahova care produce filtre de aer și măști de protecție, este categoric.

ADVERTISEMENT

”Măștile faciale nu sunt testate sub niciun standard, nici cel de măști medicale, nici cel de măști respiratorii. Aceste măști nu oferă nicio protecție la particule, la bacterii și la niciun virus, cu atât mai mult la coronavirus. Măștile din bumbac sau țesături care există acum pe piață au la bază un material țesut cu fir, și indiferent de câte straturi sunt nu au niciun fel eficiență la filtrarea aerului, deoarece între firele de țesătură există un spațiu prin care pot  pătrunde particulele de microbi, spre deosebire de un material nețesut, un conglomerat omogen care protejează prin masa sa compactă și nu permite pătrunderea particulelor”, a explicat, pentru FANATIK, specialistul consultat.

Care sunt cele mai eficiente măști de protecție

Conform specialistului consultat, măștile eficiente în fața coronavirusului sunt de două tipuri: cele medicale și cele respiratorii, dar doar în anumite condiții.

ADVERTISEMENT

”În piață există măștile respiratorii, tip FFP2 și FFP3, care au o eficiență de filtrare la o particulă de 0,3 microni, deci și la particula de coronavirus, măștile medicale sau chirurgicale care protejează la viruși și bacterii de dimensiuni mari, de 3 microni. Dar acestea trebuie testate conform standardelor de măști medicale, de uz medical și trebuie să fie înregistrate ca dispozitive medicale la Ministerul Sănătății, cel puțin în cazul producătorilor din Romania.

Importatorii depun și ei toată documentația la MS și obțin un aviz emis de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Deci o mască medicală trebuie neapărat să dețină aviz sau certificat de înregistrare emis de MS, în caz contrar este contrafăcută”, a mai spus, pentru FANATIK, Vasile Ene, director general al unui producător autohton de măști.

ADVERTISEMENT

Autoritățile se bâlbâie cu privire la purtatul măștii

În România, purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice închise. În ceea ce privește spațiile publice exterioare, masca este obligatorie, doar dacă acestea sunt aglomerate.

Astfel, conform unui ordin al Guvernului, în localitățile care depășesc incidența de 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, purtarea măștii de protecție devine obligatorie și în spațiile deschise. Doar că există și excepții, explicate de ministrul Lucian Bode.

”Este anormal să porți mască în momentul în care te plimbi prin parc, în momentul în care participi cu 10 prieteni maxim la o activitatea sportivă”, a declarat ministrul Bode.

Cu toate acestea, ordinul semnat de ministrul sănătății și de cel al internelor precizează că masca de protecție este obligatorie în spațiile publice aglomerate, lucru care poate provoca confuzie și interpretări arbitrare ale legii, atât din partea celor care trebuie să se supună, cât și din partea celor care trebuie să constate abaterile de la ea.

Ventilația filtrată a încăperilor, barieră împotriva COVID

Dacă purtarea unor măști performante este soluția pentru a nu contracta virusul în spații publice, ventilația filtrată a încăperilor este soluția pentru a nu apărea riscul de infectare la birousau în alte spații închise.

Iar pe 6 octombrie, la Mizil, a fost inaugurată singura fabrică care produce în România filtre de aer care să protejeze în fața coronavirusului, filtre folosite în mod normal în sălile de operație. Noua fabrică întinde pe o suprafață de peste 2.000 mp și poate fabrica peste 300.000 unități de filtre de aer pe an (grosiere, fine și ultrafine), fiind rezultatul unei investiții private susținute și cu bani europeni în valoare de jumătate de milion de euro.

ADVERTISEMENT