News

Ce măsuri a luat coaliția în criza bugetară: înghețări de salarii și angajări. Decizie privind cumulul pensiei cu salariul

Înghețări de salarii și de angajări la stat sunt doar două dintre măsurile luate de coaliția de guvernare în criza bugetară. Ce se întâmplă cu cumulul pensiei cu salariul.
24.04.2023 | 19:33
Ce masuri a luat coalitia in criza bugetara inghetari de salarii si angajari Decizie privind cumulul pensiei cu salariul
Ce măsuri a luat coaliția în criza bugetară: înghețări de salarii și angajări la stat. Decizie privind cumulul pensiei cu salariul. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Coaliția de guvernare a luat o serie de măsuri în lupta cu criza bugetară: înghețări de salarii și de angajări la stat sunt printre cele decise de liderii PNL-PSD-UDMR. Ce se întâmplă cu cumulul pensiei cu salariul.

Ce măsuri a luat coaliția în criza bugetară: înghețări de salarii și angajări la stat. Decizie privind cumulul pensiei cu salariul

Luni seară, liderii coaliției de la Palatul Victoria au decis, într-o ședință, primele măsuri de austeritate. Acestea au rolul de a acoperit deficitul de încasări estimat la 20 de miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

În acest sens, pentru a ridica presiunea de pe bugetul de stat, liderii celor trei partide au decis stoparea angajărilor la stat și înghețarea salariilor până la adoptarea unei noi legi a salarizării.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a cerut special să nu fie tăieri salariale de niciun fel. În ceea ce privește cumulul pensie-salariu, la stat, în urma întâlnirii de luni s-a ajuns la concluzia că acesta nu se poate face prin Ordonanţă de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Coaliția a ajuns la concluzia că o astfel de măsură ar fi neconstituțională. Asta înseamnă că măsura trebuie să se aplice prin lege, au precizat surse liberale, citate de News.ro. Tot în cursul acestei zile, liderii coaliţiei au mai decis reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri şi servicii. Deocamdată, premierul Nicolae Ciucă va putea să cumuleze în continuare pensia de militar cu salariul de premier.

Cumulul pensiei cu salariul, doar pentru cei cu pensii speciale

În ședința din această seară, liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar fi propus introducerea unui impozit suplimentar pentru veniturile bugetarilor care depășesc salariul președintelui, notează G4Media.

ADVERTISEMENT

Alți participanți la ședință au spus că un astfel de impozit ar fi neconstituțional. Asta dacă ar fi vizați doar bugetarii, și angajații din mediul privat. O astfel de măsură i-ar fi vizat inclusiv pe șefii unor instituții precum ASF, ANRE, ANCOM.

Revenind la cumulul pensiei cu salariul, se pare că variantă luată în calcul în şedința coaliției este ca interdicţia cumulului celor două venituri să se aplice doar pentru cei care primesc pensii speciale.

ADVERTISEMENT

O altă măsură se referă la sporul de doctorat, de 50%. Odată cu noile modificări, el se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care şi-au luat acest doctorat.

ADVERTISEMENT