Ce măsuri trebuie să respecte românii la intrarea în statele europene. Lista actualizată

Bogdan Solomon   
în HotNews
02/12/2020, 19:09
Ce măsuri trebuie să respecte românii la intrarea în statele europene. Lista actualizată
Majoritatea statelor europene au impus restricții de circulație cetățenilor români în contextul pandemiei. Sursa foto: hepta.ro

Având în vedere că pandemia de coronavirus este departe de a se fi încheiat, majoritatea statelor europene au decis să impună restricții sau condiții specifice privind circulația cetățenilor românilor pe teritoriile lor.

În timp ce unele îi obligă să se izoleze temporar sau să se testeze pentru a dovedi că nu sunt infectați, cum procedează Spania, spre exemplu, altele au recurs la măsuri radicale și interzic cu desăvârșire accesul.

Până astăzi, 2 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 484.550 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus (COVID – 19) și 11.665 de decese provocate de această boală.

Lista restricțiilor impuse românilor la intrarea în statele europene

Portugalia se află în stare de urgență până marți, 8 decembrie, astfel că românilor care efectuează deplasări pe calea aerului le va fi măsurată în continuare temperatura corporală, iar în cazul în care aceasta depășește 38 de grade C, vor fi îndrumați imediat către structurile medicale care funcționează pe aeroporturi, pentru repetarea procedurii și efectuarea unui test molecular (tip RT-PCR), dacă situația o cere. Nu există, însă, nicio restricție pentru cei care intră în țară pe cale rutieră.

Cât despre Grecia, până la data de 04 decembrie 2020 (ora 23:59), toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană, rutieră sau maritimă din România sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză și cu datele de identificare ale persoanei înscrise) unui test molecular negativ tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării.

Suplimentar, la intrarea pe cale rutieră se va efectua obligatoriu un test rapid pentru infecția su SARS-CoV-2, accesul pe teritoriul elen fiind condiționat de rezultatul acestuia, care se eliberează pe loc. Vor avea acces pe teritoriul Republicii Elene numai persoanele care au obținut un rezultat negativ.

Cipru a inclus România în categoria C, astfel că pasagerii sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile și să efectueze, pe cheltuială proprie, un nou test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 cu 48 ore înainte de expirarea perioadei de autoizolare.

Prețul maxim al testului este de 85 euro, iar rezultatul trebuie transmis la adresa de e-mail monada@mphs.moh.gov.cy. Se poate ieși din autoizolare doar în cazul în care acesta este negativ. Călătoriile în scop turistic sunt strict interzise.

Din 1 decembrie 2020, în Croația a fost introdusă obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 ore anterior sosirii, de persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat sau a efectuării unui test PCR după intrarea în țară, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ.

Belarus restricționează, temporar, intrarea anumitor categorii de persoane pe teritoriul țării prin punctele terestre de trecere a frontierei cu Letonia, Lituania, Polonia şi Ucraina. Restricţia nu se aplică, însă, următoarelor categorii de persoane:

 • cetățenii străini care călătoresc în baza unor pașapoarte diplomatice și de serviciu;
 • șefii și membrii delegațiilor oficiale;
 • cetățenii străini care acordă asistență internațională gratuită Republicii Belarus;
 • conducătorii de vehicule atunci când efectuează transport rutier internațional, precum și transportul de trimiteri poștale internaționale;
 • membrii echipajului navelor de transport pe căile navigabile interioare, echipajelor de tren, echipajelor de locomotive ale traficului feroviar internațional;
 • cetățenii străini care sunt soți, părinți sau copii ai cetățenilor Republicii Belarus;
 • cetățenii străini care au drept de ședere permanentă sau temporară pe teritoriul Republicii Belarus;
 • cetățenii străini care au un permis de muncă sau documente justificative pentru angajarea pe teritoriul Republicii Belarus;
 • cetățenii străini care călătoresc în Republica Belarus după notificarea unei boli grave sau a decesului unei rude apropiate;
 • cetățenii străini care transportă celule stem, organe pentru transplant;
 • cetățenii Federației Ruse care se află în tranzit pe teritoriul Republicii Belarus către Federația Rusă;
 • cetățenii străini care se află în tranzit pe teritoriul Republicii Belarus în conformitate cu Acordul dintre Guvernul Republicii Belarus și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind o procedură simplificată pentru trecerea tronsonului autostrăzii Slavutich – Cernobîl CNE, care trece pe teritoriul Republicii Belarus, lucrătorii CNE Cernobîl și ai întreprinderilor care operează în zona de excludere, precum și specialiștii străini implicați în implementarea proiectelor internaționale de închidere a centralei nucleare de la Cernobîl, din 20 ianuarie 2009;
 • persoanele care sosesc în Republica Belarus prin Aeroportul Național Minsk.

Federația Rusă interzice temporar accesul cetățenilor străini (cu excepția cetățenilor cu drept de ședere, a cetățenilor din statele cu care aceasta a reluat cursele aeriene directe) și instituie aplicarea măsurii de izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cetățenii ruși și străini care intră în țară pe termen lung (mai mult de 72 de ore/3 zile).

Pentru cetățenii ruși și străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt (mai puțin de 72 de ore/3 zile) nu se mai impune carantina/autoizolarea, însă este obligatorie prezentarea unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul statului.

În Spania, începând cu data de 23 noiembrie 2020 este în vigoare obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul țării, de toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat.

Testul trebuie să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. România se regăsește printre statele care vor fi vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Din data de 7 octombrie, Germania a introdus pe lista zonelor de risc epidemiologic ridicat întregul teritoriu al României. Cetățenilor români, la fel ca în cazul celorlalți cetățeni ai statelor membre UE, nu li se aplică restricții propriu-zise în ceea ce privește intrarea pe teritoriul german.

Autoritățile germane au prevăzut, în schimb, o serie de obligații specifice în context pandemic, în special pentru persoanele care vin din zone de risc. Regulile generale de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale, în mai multe limbi de circulație internațională.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ oricând în ultimele 10 zile înainte de sosire sunt obligate să se deplaseze direct, cu minimizarea contactelor – și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 10 zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“). Respectarea acestei obligații de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

Începând cu data de 22 octombrie 2020, călătoriile în Republica Cehă sunt permise doar în baza unui motiv întemeiat. Decizia nu afectează activitatea muncitorilor transfrontalieri. Nu au fost reintroduse controale la punctele de frontieră.

Motive întemeiate pentru călătoriile în Republica Cehă sunt considerate călătoriile pentru desfășurarea unei activități profesionale sau de afaceri (inclusiv muncitorii transfrontalieri), călătorii esențiale familiale, cele pentru obținerea de servicii medicale, participarea la o nuntă sau înmormântare. Nu sunt permise călătoriile în scop turistic sau vizitarea prietenilor.

România se află pe lista statelor din zona roșie, astfel că toți cetățenii care doresc să călătorească în Republica Cehă au obligația ca, pe lângă condițiile generale care se aplică tuturor cetățenilor străini care doresc să intre în Republica Cehă (motiv întemeiat, respectiv muncă, familie, servicii medicale, nuntă sau înmormântare), să completeze formularul de sănătate publică anterior intrării pe teritoriul Republicii Cehe și să prezinte un test molecular tip PCR în termen de 5 zile de la intrarea în Republica Cehă (în cazul unui test molecular tip PCR efectuat în Republica Cehă) sau imediat după sosire, dacă acesta a fost efectuat în alt stat UE sau Schengen și a fost prelevat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Începând cu data de 9 noiembrie 2020, ora 00.00, toate persoanele care intră pe teritoriul Norvegiei din statele aflate în zona roșie, cum este cazul României, trebuie să prezinte la sosire un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrare.

Metoda de testare aprobată este testul molecular tip PCR sau antigen. Documentul trebuie să fie în limba norvegiană, suedeză, daneză, engleză, franceză sau germană. Persoanelor care nu pot prezenta un astfel de test le poate fi refuzată intrarea pe teritoriul norvegian.

Din 30 septembrie până în data de 31 decembrie 2020 intrarea în Austria a persoanelor care vin din România este permisă dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză.

În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză.

Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic molecular SARS-CoV-2. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români.

Începând cu data de 7 octombrie, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.

Sunt exceptate de la obligația de autoizolare la sosire în Italia aplicate cetățenilor care sosesc sau au tranzitat România în ultimele 14 zile:

 • echipajele mijloacelor de transport;
 • personalul navigant;
 • persoanele care intră în Italia pentru motive de muncă reglementate de protocoale speciale de siguranță, aprobate de autoritatea sanitară competentă;
 • în cazul intrărilor din motive care nu suportă amânare, inclusiv participarea la evenimente sportive și expoziții la nivel internațional, în urma obținerii unei autorizații din partea Ministerului Sănătății și cu obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controalele, adeverința care confirmă efectuarea, în cele 72 de ore anterioare intrării pe teritoriul național, unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, având rezultat negativ.

În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control o declarație pe proprie răspundere, în care să specifice detaliat locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil).

Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu au posibilitatea să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuiala proprie.

De asemenea, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze apariția unor eventuale simptome de COVID-19.

Din 5 octombrie, la sosirea în Marea Britanie din orice țară, este necesară furnizarea datelor de contact și informații privind țara/țările în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 14 zile.

De asemenea, persoanele care călătoresc în Regatul Unit au obligația de a se autoizola timp de 14 zile dacă sosesc din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie. Dacă persoanele în cauză refuză să furnizeze aceste informații sau să se autoizoleze, riscă o amendă de până la 1000 GBP.

Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors” (listate mai jos) – sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie (România a fost încadrată în zona roșie), cu următoarele excepții:

 • membri de familie ai cetățenilor RM;
 • persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități;
 • persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
 • membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/ misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
 • persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare. Itinerarul tranzitării va fi stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;
 • persoane care călătoresc din motive de sănătate și umanitare, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor justificative);
 • lucrătorii transfrontalieri;
 • conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele și personalul de deservire ale aeronavelor/ navelor şi brigăzile și personalul de deservire ale garniturilor de tren.
Închide ×