News

Ce măsuri trebuie să respecți la intrarea în statele europene. Lista actualizată

02.02.2021 | 13:43
Ce masuri trebuie sa respecti la intrarea in statele europene Lista actualizata
ADVERTISEMENT

Având în vedere că pandemia de coronavirus este departe de a se fi încheiat, majoritatea statelor europene mențin anumite restricții sau condiții specifice privind circulația cetățenilor românilor pe teritoriile lor.

În timp ce unele îi obligă să se testeze pentru a dovedi că nu sunt infectați, cum procedează Spania, spre exemplu, altele au recurs la măsuri radicale și interzic cu desăvârșire accesul.

ADVERTISEMENT

Până astăzi, 2 februarie, pe teritoriul României au fost confirmate 732.732 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus (COVID – 19) și 18.513 decese provocate de această boală.

Lista restricțiilor impuse românilor la intrarea în statele europene

În Franța, din data de 31 ianuarie 2021, toate persoanele care sosesc din țările spațiului european (Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican și Elveția) sunt obligate să prezinte companiei de transport și autorităților care efectuează controlul de frontieră un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu noul coronavirus, prelevat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.

ADVERTISEMENT

Măsura se aplică pentru toate tipurile de deplasare: aeriană, rutieră, maritimă și feroviară. De asemenea, autoritățile franceze recomandă evitarea călătoriilor neesenţiale dinspre statele spațiului european către Republica Franceză.

În Portugalia, toate persoanele care călătoresc, pe cale aeriană, din state membre UE sau asociate Spațiului Schengen ce înregistrează o incidență a cazurilor între 150 și 500 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile (categorie în care se află și România), trebuie să prezinte un test RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior îmbarcării. În cazul acestor categorii de persoane, autoritățile portugheze recomandă efectuarea doar a călătoriilor care sunt esențiale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au intrat în vigoare o serie de restricţii, precum:

  • interzicerea circulației rutiere la frontiera terestră, indiferent de tipul vehiculului, cu excepția transportului internațional de marfă, transportului de lucrători transfrontalieri și a circulației vehiculelor de ambulanță, descarcerare și a serviciului de urgență;
  • suspendarea circulației feroviare (cu excepția transportului de marfă) și transportului fluvial între Republica Portugheză și Regatul Spaniei;
  • reintroducerea controlului la frontierele terestre și fluviale.

Până pe 14 februarie, Cehia interzice toate călătoriile neesențiale pentru cetățenii străini, independent de clasificarea statelor de proveniență în funcție de nivelul de risc de infecție (roșu, portocaliu, verde). Aceștia pot intra în continuare pe teritoriul Republicii Cehe doar pentru motive întemeiate, precum:

ADVERTISEMENT
  • întoarcerea la reședință;
  • relații de muncă;
  • studii;
  • rațiuni familiale.

Intrarea în Norvegia va fi permisă, până la 12 februarie 2021, doar următoarelor categorii de persoane:

  • persoanele care dețin cetățenia norvegiană;
  • persoanele care au domiciliul sau reședința în Norvegia;
  • membrii de familie ai persoanelor care au reședința în Norvegia (de exemplu: soțul / partenerul înregistrat / coabitantul, copiii minori, părinții copiilor minori);
  • persoanele aflate în tranzit aeroportuar în Norvegia;
  • transportatorii profesioniști de mărfuri și persoane;
  • membrii echipajelor navale și cei ai echipajelor aeriene;
  • jurnaliștii și alt tip de personal aflat în misiune pentru o instituție media străină;
  • persoanele care se deplasează în Norvegia din anumite motive (de exemplu: pentru îngrijirea copiilor minori, pentru acordarea de îngrijire anumitor categorii de persoane vulnerabile sau din alte motive de asistență socială);
  • persoanele care își desfășoară activitatea în domenii sociale considerate critice;
  • personalul medical din Suedia și Finlanda care își desfășoară activitatea în cadrul serviciului norvegian de sănătate și îngrijire.

Toate persoanele care călătoresc în Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul țării, cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei testate, conform documentului de identitate cu care călătorește, datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data și metoda efectuării testării, înscrisă cu caractere latine (PCR), precum și rezultatul negativ.

Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane:

  • persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria;
  • șoferii de autobuz, angajați în transportul internațional de pasageri;
  • șoferii autocamioanelor care efectuează transport internațional de mărfuri; membrii echipajelor navale;
  • membrii echipajelor aeriene care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Republicii Bulgaria și personalul tehnic asimilat;
  • lucrătorii transfrontalieri.

Până în data de 1 martie 2021 sunt permise călătoriile în Belgia numai pentru scopuri esențiale, fiind autorizate doar următoarele tipuri de deplasări:

  • din motive familiale (decese, căsătorii, regrupare familială, custodia copiilor etc.);
  • din motive umanitare (în scop medical, asistență persoane vulnerabile etc.);
  • pentru studii (cercetători, studenți, stagiari, elevi etc.);
  • deplasările rezidenților transfrontalieri;
  • călătoriile de afaceri sau profesionale;
  • din alte motive urgente (motive juridice, relocări etc.).

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Germania după ce s-au aflat în România, trebuie să prezinte un test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în limba germană sau engleză, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul german sau să se testeze la cel mult 48 de ore după sosire.

Acestea sunt obligate să se deplaseze direct, cu minimizarea contactelor, și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 10 zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“).

Respectarea acestei obligații de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale. Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de termenul uzual de 10 zile numai dacă este efectuat un nou test începând cu a 5-a zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. Mai multe informații pot fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117.

Dacă persoanele care au sosit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, devine obligatorie autoizolarea, chiar dacă rezultatul testului este negativ, și contactarea imediată a Autorității locale de Sănătate.

Grecia prelungește regimul de carantină totală (lockdown) pe întreg teritoriul Republicii Elene, până la data de 8 februarie 2021, cu menținerea tuturor măsurilor anterioare. Toate persoanele care vor intra pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt supuse obligativității autoizolării la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de şapte zile.

Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere mai mică de şapte zile, trebuie să stea în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen. Persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au obligația de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat pe cheltuială proprie, pentru a putea ieși din autoizolare.

Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, respectiv a obligativității completării formularului PLF și a prezentării codului QR la intrarea pe teritoriul elen, se menține și se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas.

La intrarea pe cale rutieră pe teritoriul elen, măsurile enunțate anterior sunt dublate de testarea rapidă obligatorie pentru infecția cu SARS-CoV-2, pentru toate categoriile de persoane.

Cât despre Italia, până în 5 martie 2021, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controale, o adeverință care confirmă efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, a unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.

În cazul neprezentării testului menționat anterior, este necesară autoizolarea pentru 14 zile. Având în vedere că autoritățile italiene nu au stabilit, până la acest moment, un format/model al adeverinței care atestă rezultatul testului pentru infecția cu SARS-CoV-2, MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză.

Din 15 ianuarie 2021, ora 4:00 a.m. (oră locală), persoanele care călătoresc în Regatul Unit pot intra pe teritoriul Angliei cu condiția prezentării unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Angliei.

Sunt acceptate testele moleculare de tip PCR, precum și, în anumite condiții limitate, testele rapide de tip lateral flow sau LAMP. Detalii suplimentare cu privire la condițiile în care vor fi acceptate testele rapide vor fi anunțate ulterior de către autoritățile britanice. Informațiile disponibile la acest moment pot fi consultate pe această pagină.

Conform autorităților britanice, prezentarea unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu exclude măsura obligatorie de autoizolare pentru o perioadă de 10 zile de la sosirea în Anglia.

Măsura autoizolării poate fi suspendată cu condiția efectuării unui al doilea test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, începând cu a cincea zi de la sosire, și a prezentării unui rezultat negativ.

Operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii dețin un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Angliei. Persoanele care vor sosi în Anglia fără a deține un astfel de test pot fi amendate cu 500 de lire sterline.

Sunt exceptați de la această măsură doar transportatorii internaționali, echipajele maritime, feroviare, aeriene și și minorii sub 11 ani. Până la acest moment, autoritățile din Irlanda de Nord și Țara Galilor nu au anunțat adoptarea noilor măsuri, iar cele din Scoția au confirmat intenția de a implementa măsurile, însă fără a preciza data exactă la care acestea vor intra în vigoare.

În cazul Turciei, persoanele care vor sosi începând cu 28 decembrie 2020, pe cale aeriană, iar de la data de 30 decembrie 2020, pe cale rutieră, feroviară și maritimă, vor trebui să prezinte, după caz, la îmbarcare sau la intrarea în țară, un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu noul coronavirus, efectuat cu maximum 72 de ore în urmă.

Persoanelor care intenționează să călătorească în Turcia pe cale aeriană și care nu vor fi în măsură să prezinte un test PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia, nu li se va permite îmbarcarea.

Persoanele care intenționează să călătorească pe cale rutieră, de asemenea, vor fi nevoite să prezinte autorităților vamale un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia.

În situația în care călătorii nu sunt în măsură să prezinte rezultatul testului, conform solicitării adresate de către autorități, aceștia pot intra pe teritoriul Turciei, cu mențiunea că li se va aplica măsura carantinei, pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi respectivii să se poată deplasa pentru a efectua un test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale.

Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv: categoria A (pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19), categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19) și categoria C (accesul este permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții).

În ceea ce privește Spania, începând cu data de 23 noiembrie 2020 a fost introdusă obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul țării, de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat.

Testul trebuie să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. România se regăsește printre statele care vor fi vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT