News

Ce materie nouă vor studia elevii din România. Klaus Iohannis a promulgat legea

Elevii din România vor studia o materie nouă în viitor, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de Marilen Gabriel Pirtea.
04.11.2022 | 17:54
Ce materie noua vor studia elevii din Romania Klaus Iohannis a promulgat legea
Klaus Iohannis a promulgat legea. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În urmă cu un an, deputatul Marinel Pirtea a decis să depună la Parlament o inițiativă legislativă pentru introducerea în curriculumul școlar a materiei ”Istoria Revoluției de la Timișoara 1989”. Această propunere a fost depusă în mod simbolic în data de 23 decembrie.

Elevii vor studia în școli Istoria Revoluției din 1989

”Astăzi, 23 decembrie 2021, am înregistrat în circuitul legislativ Proiectul de Lege privind Introducerea în curricula școlară de liceu a cursului Istoria Revoluției de la Timișoara din 1989 și a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România.

ADVERTISEMENT

Am formulat acest proiect ca pe o datorie de onoare, în urma consultărilor cu asociațiile de revoluționari. Pentru inițierea proiectului voi solicita susținerea colegilor deputați, fie că reprezintă Timișul, Bucureștiul sau oricare altă circumscripție”, transmitea Pirtea pe Facebook.

La nici un an, propunerea devine lege după ce a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis, astfel că materia va fi studiată de elevii din România în viitor.

ADVERTISEMENT

”După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, a transmis prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, după votul din Parlament.

Materia e menită să asigure o mai bună informare a elevilor referitor la cel mai important moment revoluționar din istoria recentă a României. Ministerul Educației va avea acum menirea să elaboreze manuale, programa școlară, materiale didactice și metodologii specifice.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții organizațiilor de revoluționari vor avea la rândul lor un cuvânt de spus, fiind incluși în consultări cu Ministerul Educației în acest sens.

Mai mult, conform noii legi, cadrele didactice care vor preda această disciplină pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, conform Edupedu.ro

ADVERTISEMENT

Sursa citată menționează faptul că elevii care vor studia această disciplină sunt cei din anii terminali de liceu, începând cu anul școlar 2023-2024.

ADVERTISEMENT
Tags: