News

Ce medicamente au promis că vindecă de COVID-19: de la hidroxiclorochină la ivermectină

01.02.2021 | 13:34
Ce medicamente au promis ca vindeca de COVID19 de la hidroxiclorochina la ivermectina
ADVERTISEMENT

De la începutul pandemiei şi până acum, o serie de medicamente – de la hidroxiclorochină la ivermectină – au fost utilizate în afara indicaţiilor terapeutice de pe prospect sau au fost create special, în încercarea de a-i vindeca pe bolnavii de COVID-19.

Omenirea şi-a pus speranţa, pe rând, în clorochină, hidroxiclorochină, remdesivir, ivermectină şi, mai nou, în colchicină. Eficacitatea unora a fost infirmată în timp, altele sunt incluse în protocoalele de tratament sau fac subiectul unor controverse.

ADVERTISEMENT

Mărirea şi decăderea clorochinei

Clorochina şi hidroxiclorochina erau folosite, până acum un an, pentru a preveni şi trata malaria. Cele două substanţe active intrau şi în compoziţia medicamentelor pentru boli autoimune, precum lupusul şi poliartrita reumatoidă. Spre deosebire de clorochină, hidroxiclorochina e de 2-3 ori mai puţin toxică şi mai bine tolerată în doze mari.

La începutul lui 2020, doctorii din mai multe ţări atinse de pandemie au început să prescrie hidroxiclorochina persoanelor infectate, cu simptome severe. În Franţa, specialistul în boli infecţioase Didier Raoult a realizat, succesiv, patru studii care demonstrau eficacitatea hidroxiclorochinei în tratamentul COVID-19. Dar, după apariţia în publicaţia medicală The Lancet a unui studiu ce arăta contrariul, decretul care autoriza prescrierea de clorochină şi hidroxiclorochină pacienţilor francezi a fost abrogat. Alte două cercetări au admis că clorochina şi derivatul său, hidroxiclorochina, folosite pe termen lung, nu protejează contra coronavirusului.

ADVERTISEMENT

La noi, la sfârşitul lunii mai 2020, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) prelua comunicatul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), prin care profesioniştii din domeniul sănătăţii erau atenţionaţi în legătură cu riscul utilizării medicamentelor cu clorochină şi hidroxiclorochină. Se invocau „reacţiile adeverse grave care pot apărea ca urmare a tratamentului cu aceste medicamente”.

Remdesivir, un tratament sub semnul întrebării

Dezvoltat de o companie biofarmaceutică americană, medicamentul având ca substanţă activă redemsivirul a primit „autorizație condiționată de punere pe piață” în UE pe 3 iulie 2020, pentru tratamentul infecției COVID-19 la bolnavii cu pneumonie, care necesită aport suplimentar de oxigen. Continuă să fie folosit în mai multe zeci de ţări, deşi eficacitatea lui e încă sub semnul întrebării. La finele anului trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţa că administrarea medicamentului nu e recomandată pentru pacienţii internaţi cu COVID-19, indiferent de gravitatea bolii, pentru că nu ar exista probe că ameliorează rata de supravieţuire. Un alt raport al OMS enumera şi importantele efecte secundare provocate de remdesivir.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, Agenţia Europeană a Medicamentului a solicitat datele complete ale unor studii clinice care să arate eficacitatea şi siguranţa remdesivir.

Este bună ivermectina pentru tratarea coronavirusului?

Despre ivermectină, substanţa cu efect antiparazitar şi la om, şi la animale, şi care ar avea efect şi anti-COVID, s-a tot vorbit în ultimul timp. Studii americane şi australiene arată că medicamentul duce la o scădere importantă a mortalităţii şi o spitalizare mai scurtă. În SUA, instituţiile guvernamentale care se ocupă de cercetarea medicală, cunoscute sub numele de National Institutes of Health (NIH), au comunicat, pe la jumătatea lui ianuarie 2021, că nu există suficiente informaţii pentru a recomanda sau nu ivermectina în tratamentul COVID-19, şi că sunt necesare mai multe teste clinice pentru a trage concluzii definitive. Totuşi, în Uniunea Europeană, Slovacia a devenit prima ţară care a autorizat recent medicamentul, pentru bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Mecanismele prin care ivermectina acţionează asupra coronavirusului nu sunt exact cunoscute. Se pare că împiedică multiplicarea ARN-ului viral în celulele infectate.

Agenţia Naţională a Medicamentului, ANMDMR, a anunţat pe 29 ianuarie că în România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de cremă, administrat în acneea rozacee. „În cel mai recent protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 (…) ivermectina nu este menționată ca medicament eficace în această boală”, mai spune ANMDMR. Pacienţii sunt sfătuiţi să nu-şi administreze ivermectină în afara indicaţiilor terapeutice – iar Agenţia adaugă că nu a primit nicio solicitare de evaluare, în vederea aprobării desfăşurării de studii clinice cu ivermectină, pe teritoriul României.

Ce este colchicina, antiinflamatorul aprobat în Grecia

Colchicina, un antiinflamator folosit în tratamentul gutei, a fost inclus recent în protocolul de tratament contra COVID-19, în Grecia. Asta, după ce Institutul de Cardiologie din Montreal a a anunţat rezultate „concludente din punct de vedere clinic”, în urma unui studiu la care au participat aproape 5.000 de persoane infectate cu coronavirus. S-a constatat o scădere spectaculoasă a deceselor, la pacienţii care au primit colchicină. Numai că studiul nu a apărut în nicio publicaţie de specialitate, pentru a fi citit şi comentat de comitetul de specialişti aferent.

Deşi este un medicament ieftin şi are efecte secundare mai puţin periculoase ca ivermectina, colchicina, administrată în doze mari, duce la ameţeli, vomă şi diaree. În Canada, ţara unde s-a realizat cercetarea, medicamentul nu a primit încă undă verde pentru a fi folosit în tratamentul COVID-19.

ADVERTISEMENT