News

Ce meserie a avut Nicolae Ceauşescu, înainte să fie preşedinte! Soţul Elenei Ceauşescu a distrus locul în care a lucrat. Care a fost motivul

08.04.2019 | 09:59
Ce meserie a avut Nicolae Ceausescu inainte sa fie presedinte Sotul Elenei Ceausescu a distrus locul in care a lucrat Care a fost motivul
Istoricii au stabilit ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu

Viața lui Nicolae Ceaușescu suscită și acum mult interes, iar amănunte despre cine a fost cu adevărat liderul României comuniste încep să iasă la iveală și în zilele noastre. Unul dintre ele se referă la meseria pe care a avut-o acesta înainte să fie președinte al țării.

Unde a lucrat Nicolae Ceaușescu în tinerețea sa

Născut într-o familie săracă din Scornicești, Nicolae Ceaușescu a terminat școala primară în anul 1929, la 11 ani, apoi a început să muncească. El a fost ucenic cizmar, înainte de a pleca la Pitești, unde avea să petreacă ceva vreme. Istoricii amintesc faptul că, în ciuda educației precare, tânărul Ceaușescu avea ambiții mari pentru viitor.

De la meseria de ucenic de cizmar, viitorul președinte al României a început să fie atras de doctrina comunistă. Trecerea în ilegalitate a comuniștilor i-a adus acestuia condamări ulterioare pentru propagandă. Viitorul soț al Elenei Ceaușescu a fost arestat la București și la Craiova, revenind ulterior la Pitești, pentru a se angaja la o armurărie.

Nicolae Ceaușescu a trecut de la meseria de ucenic de cizmar la cea de politician, ajungând președintele țării

Cum a început ascensiunea lui Nicolae Ceaușescu

Ajuns secretar zonal al UTC, Ceaușescu se afirmă în propaganda comunistă și primește numele conspirativ “Ionel”. Va fi arestat din nou, dar acest lucru se va dovedi în avantajul său, fiindcă în închisoare îl va cunoaște pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, de care se va apropia foarte mult, acest lucru garantându-i o viitoare carieră politică de succes.

Evenimentele istorice ale vremii se desfășoară în favoarea sa, el ajungând treptat în cele mai înalte funcții. Finalul celui de-al Doilea Război Mondial aduce comuniștii la putere, iar Ceaușescu va ajunge deputat de Pitești, iar după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej va prelua conducerea țării.

De menționat că numele lui Nicolae Ceaușescu apare adesea în lucrări legate de istoria orașului Pitești. Este menționat faptul că el a lucrat ca ajutor de cizmar la o casă de pe Calea Craiovei, aparținând familiei Constantinescu. Ulterior, acel imobil va fi demolat din ordinul comuniștilor.

“Lui Nicolae Ceauşescu nu i-a mai căzut bine sã se afle de unde au plecat şi nu puţine au fost locurile istorice ce au fost rase de pe faţa pãmîntului tocmai din acest motiv. Legat de viaţa sa în aceaa perioadã, nu se ştiu prea multe lucruri şi nici nu figureazã în mod oficial în biografia sa”, a declarat Jean Dumitrescu, fost director al Centrului Cultural Pitești, pentru adevarul.ro.

Celebrele planuri de sistematizare ale lui Nicolae Ceaușescu vor duce, de altfel, la o distrugere a mai multor locuri istorice din Pitești, printre care și faimoasa Biserică cu Ceas.