News

Ce metal rar se găsește în adâncurile Munților Metaliferi. Este folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice

În adâncurile Munților Metaliferi, pe lângă zăcămintele de aur, se găsește și un metal rar. Este folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice.
06.09.2022 | 21:11
Ce metal rar se gaseste in adancurile Muntilor Metaliferi Este folosit la fabricarea invelisului bombelor atomice
Adâncurile Munților Metaliferi, locul care ascunde un metal rar, folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice. Sursa foto: colaj Fanatik / wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Munţii Metaliferi, care se întind de la Valea Crişului Alb (zona Brad) până la Valea Mureşului (zona Devei), reprezintă una dintre cele mai bogate regiuni din România când vine vorba de resurse naturale.

Adâncurile Munților Metaliferi, locul care ascunde un metal rar, folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice

Din anul 1884 până în anii 2000, circa 200 de tone de aur au produs minele din zona Bradului. În 2006, ultima mină din Munții Metaliferi a fost închisă.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor, alături de aur, și cuprul a fost descoperit în cantități uriașe. În aceeași zonă, cea mai întinsă exploatare a funcționat în anii 80, în Valea Arsului. Alte peste 60 de minerale au fost identificate în regiunea minieră.

În secolele XVIII și XIX, minele de aur din munții formați în urma erupțiilor vulcanice la Săcărâmbul au fost considerate cele mai rentabile din Europa.

ADVERTISEMENT

Dar nu numai aurul le făcea atractive, ci și varietatea de minerale descoperite în adâncurile munților formați, la fel ca și cei din zona Bradului, în urma erupțiilor vulcanice, din cele mai vechi timpuri.

În aceeași perioadă, tot în Săcărâmb, un ”El Dorado” al Europei, a fost descoperit unul dintre marile zăcăminte de telur din lume.

ADVERTISEMENT

Acest metal, de culoare alb-argintie, foarte sfărâmicios, are multiple întrebuințări. Este folosit în obţinerea unor aliaje în industria metalurgică, dar şi în industria energetică, aero-spaţială, militară, auto şi IT, notează Adevărul.

Învelișurile bombelor atomice detonate de americani la Hiroshima și Nagasaki, fabricate din telur

Învelișurile primelor bombe atomice, care au fost detonate de americani, în anul 1945, la Hiroshima și Nagasaki, au fost fabricate din telur.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial, doar China, SUA, Canada și Australia dețin resurse naturale de telur. Pe ”Bătrânul continent”, acest metal se găsește în două state: România și Suedia.

În anul 2013, Comisia Europeana a clasat telurul ca ”metal critic”, adică foarte valoros și greu de obținut, în contextul creșterii cererii în industria energetică, aero-spațială, militară și IT.  Necesarul anual de telur este de 500 de tone.

Specialiștii mai spun că anumite tipuri de combinaţii de telur se folosesc în fotografie şi ca adaosuri la motorină. Acesta accelerează arderea în motoarele cu explozie.

De asemenea, metalul se mai poate utilizat în industria energetică (dispozitivele termoelectrice), colorarea sticlei şi a plasticului, aliaje metalice (datorită ductilităţii sale), fabricare de panouri solare şi semiconductori.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
România, amenințată de mari inundații. Este alertă națională
România, amenințată de mari inundații. Este alertă națională
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile...
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile de lux