News

Ce minister va cheltui 150 de milioane de euro pe benzină. Este cea mai mare achiziție din istorie

Ministerul Sănătății vrea să achiziționeze combustibil pentru unitățile sanitare aflate în subordinea sa, contractul urmând să aibă o durată de patru ani.
22.12.2022 | 09:33
Ce minister va cheltui 150 de milioane de euro pe benzina Este cea mai mare achizitie din istorie
Ministerul Sănătății vrea să semneze un contract pentru achiziția a o sută de milioane litri de combustibil Colaj foto: Fanatik/ Sursa foto: Hepta, Facebook Ministerul Sănătății
ADVERTISEMENT

Cea mai scumpă achiziție a Ministerului Sănătății  a fost demarată pe 16 decembrie 2022, atunci când a postat un anunț de participare la o licitație deschisă pentru „Achiziția centralizată de combustibil auto pentru unitățile sanitare publice din rețeaua Ministerului Sănătăţii și rețeaua autorităților publice locale, precum și pentru instituții publice aflate în subordinea și coordonarea Ministerului Sănătății”.

Ministerul Sănătății vrea să cumpere 100 de milioane de litri de combustibil

În descrierea achiziției, de pe platforma e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, se menționează că pe durata întregului acord cadru, de 48 luni, se estimează achiziționarea următoarelor cantități: a) Benzină fără plumb minimum 5.000.000 litri și maximum 16.000.000 litri, b) Motorină minimum 24.000.000 litri și maximum 84.000.000 litri. Valoarea totală a achiziției este estimată între 215.126.050,42 lei  si 742.857.142,85 lei.

ADVERTISEMENT

Cum de fiecare dată se achiziționează cantitățile maxime, reiese că Ministerul Sănătății va cheltui aproximativ 150 milioane de euro pentru 100 milioane litri de combustibil, adică 16 milioane litri de benzină și 84 milioane litri de motorină. Termenul limită pentru depunerea ofertelor de participare la licitația electronică a fost stabilit pentru 23 ianuarie 2023.

“În timpul licitației electronice operatorul SEAP va pune la dispoziția ofertanților informații privind numărul de participanți care licitează electronic precum și cel mai scăzut preț. Număr runde: 1. Durata rundei: 1 zi lucrătoare (24 ore) Nu se va utiliza pasul de licitare. La etapa finală a acestei faze, sistemul informatic va pune la dispoziția autorității contractante clasamentul final”, se scrie la rubrica „informații despre licitația electronică”.

FANATIK SUPERLIGA

ADVERTISEMENT

În timpul derulării acordului cadru se vor mai achiziționa cantități suplimentare de combustibil. „Pentru un singur contract subsecvent dintre cele care urmează să fie atribuite pe durata acordului cadru, se estimează achiziționarea: a) Benzină fără plumb minimum 100 litri și maximum 1.250.000 litri, b) Motorină minimum 100 litri și maximum 6.000.000 litri. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 215.126.050,42 lei. Frecvența și valoarea contractelor care urmează să fie atribuite: lunar”, se menționează în document.

Valoarea achiziției de combustibil se poate dubla

Cum acordul cadru are  durată de 4 ani, reiese că se vor mai semna alte 48 de contracte subsecvente pentru cantitățile suplimentare de combustibil, care, în funcție de necesitățile unităților aflate în subordinea Ministerului Sănătății, vor dubla valoarea contractului, ducând-o la 300 milioane de euro. Este de departe cea mai mare achiziție publică realizată de acest minister, de când sunt disponibile date oficiale, adică din 2007. De atunci, valoarea totală a contractelor parafate de Ministerul Sănătății a ajuns la peste 700 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Zilele trecute, Ministerul Sănătății a anunțat că vrea să digitalizeze secțiile ATI ale celor mai importante 18 spitale de adulți și copii, împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României. Cele două instituții vor să implementeze un sistem informatic care să permită monitorizarea continuă, completă, precisă și trasabilă a parametrilor vitali ai pacienților îngrijiți în secțiile ATI, a procedurilor executate și a medicației administrate în aceste secții precum și a stării bolnavilor îngrijiți în aceste secții.

„Sistemul informatic va furniza servicii electronice specifice domeniului e-Sănătate. Se va realiza un centru operativ în cadrul Ministerului Sănătății, care va distribui urgențele medico-chirurgicale prin consultarea datelor disponibile în timp real și va monitoriza direcționarea corectă, pe criterii transparente, a pacienților către sălile de operație și secțiile ATI ale marilor spitale de urgență”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Digitalizarea secțiilor ATI costă 26 milioane de euro

Valoarea totală a acestei investiții este de 128,5 milioane lei (aproximativ 26,2 milioane euro), de aproape cinci ori mai mică decât valoarea acordului cadru ce se va semna pentru livrarea de benzină și motorină. În general, Ministerul Sănătății parafează achiziții publice de vaccinuri și de alte medicamente. De exemplu, pe 6 septembrie 2022, ministerul a achiziționat 400.000 doze de vaccin BCG pentru 2.516.000 lei (aproximativ 510.000 euro), iar în aprilie a achiziționat vaccin pentru rujeolă și oreion în valoare de 11.280.000 lei (aproximativ 2,3 milioane euro).

ADVERTISEMENT

Până la postarea anunțului de participare la achiziția de benzină și motorină, cele mai importante contracte semnate de Ministerul Sănătății au fost cele care au vizat servicii de proiectare pentru construirea unor spitale noi. În noiembrie 2022, conform datelor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, ministerul a semnat un contract în valoare de 25.743.500 lei (aproximativ 5,3 milioane euro) pentru „Servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor aferente proiectului ”Construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova” și servicii de asistență tehnică”.

O altă achiziție importantă a Ministerului Sănătății a fost parafată în aprilie 2022, când s-au plătit 50.383.226,7 lei (aproximativ 10,3 milioane euro) pentru “Servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor aferente proiectului ”Construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj” și servicii de asistență tehnică”. La începutul anului, în ianuarie 2022, Ministerul Sănătății a plătit 38.796.148,48 lei (aproximativ 8 milioane euro) pentru aceleași servicii de proiectare pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași.

CLIPUL ZILEI LA FANATIK SUPERLIGA

Europa Liberă: Șefi ai unui spital, filmați în timp ce intrau cu plase...
Europa Liberă: Șefi ai unui spital, filmați în timp ce intrau cu plase în Ministerul Sănătății, în plină evaluare. Surse din instituție susțin că erau cârnați de Pleșcoi
Un stadion ”spectaculos și unic” urmează să apară în România! Va fi al...
Un stadion ”spectaculos și unic” urmează să apară în România! Va fi al doilea cel mai scump din istoria țării
Au
Au "furat" meserie 4 ani în Germania, apoi au deschis propria afacere în România. Povestea de succes a celor doi soţi din Suceava
Afacerea cu care Ion Ţiriac a dat lovitura în România. Se fac deja...
Afacerea cu care Ion Ţiriac a dat lovitura în România. Se fac deja liste de aşteptare!
Gabriela Cristea, acuzată că a intrat beată în emisiune 😲 Mama ”adoptivă” a...
Gabriela Cristea, acuzată că a intrat beată în emisiune 😲 Mama ”adoptivă” a prezentatoarei de la Antena 1 rupe tăcerea după imaginile apărute
Tavi Clonda, după ce s-a scris că Gabriela Cristea a venit beată la...
Tavi Clonda, după ce s-a scris că Gabriela Cristea a venit beată la emisiune: „Ce pot să spun!”
Bella Thorne, fotografii extrem de sexy. Cum s-a pozat în mașină. A adunat...
Bella Thorne, fotografii extrem de sexy. Cum s-a pozat în mașină. A adunat sute de mii de reacții. GALERIE FOTO
Maurice Munteanu reacționează după ce Dana Budeanu l-a ironizat
Maurice Munteanu reacționează după ce Dana Budeanu l-a ironizat
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce...
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Dezastru dratsic pentru Simona Halep. Suspendată pentru dopaj, pierde o avere
Dezastru dratsic pentru Simona Halep. Suspendată pentru dopaj, pierde o avere
Informaţie pentru românii care nu stau la ADRESA DIN BULETIN! E OBLIGATORIU în...
Informaţie pentru românii care nu stau la ADRESA DIN BULETIN! E OBLIGATORIU în termen de 15 zile
Cu cine s-a iubit Regina Maria chiar în Peleș: 'Relația se consuma în...
Cu cine s-a iubit Regina Maria chiar în Peleș: 'Relația se consuma în faţa personalului palatului'