News

Ce mișcare ar putea face Klaus Iohannis după proiectul de lege contra dublului standard

14.05.2019 | 15:52
Ce miscare ar putea face Klaus Iohannis dupa proiectul de lege contra dublului standard

Liviu Dragnea a semnat luni după-amiază proiectul de lege de taxare a firmelor care practică dublul standard și comercializarea, în România, de mărfuri de calitate inferioară produselor care se exportă în alte țări. Liderul PSD susține că se poate merge până la confiscarea totală a unor produse și ”nu este exclusă acțiunea penală”.

Ce mișcare va face Klaus Iohannis după proiectul de lege contra dublului standard

Șeful formațiunii politice a explicat, în acel moment, că se va aplica o amendă de 4% din cifra de afaceri din anul respectiv pentru firma care practică dublu standard, iar dacă este vorba de un lanț de magazine, se aplică asupra cifrei de afaceri a întregului lanț. ”Iese din Parlament în sesiunea asta obligatoriu, in luna iunie iese, o sa adoptam legea in procedura de urgenta”, adăugând că este o ”lovitură exactpentru stăpânii lui(n.red. Klaus Iohannis)”.

Acum, după ce proiectul de lege a fost semnat, PSD a trimis un comunicat în care comentează posibila acțiune a președintelui Iohannis ce vine în urma modificării. În cadrul documentului , formațiunea politică preconizează o atitudine similară cu cea pe care a avut-o și în fața celor trei miniștri: blocarea lor. Așadar, PSD se așteaptă ca Iohannis că blocheze ”tot ce vine de la Guvern sau de la Parlament”.

Ce mișcare va face Klaus Iohannis după proiectul de lege contra dublului standard
PSD se așteaptă ca Iohannis că blocheze ”tot ce vine de la Guvern sau de la Parlament”

Ce prevede proiectul lui Dragnea privind dublul standard

Potrivit proiectului, produsele supuse dublului standard vor fi retrase de la vânzare și confiscate. „În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege producerea și comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”, se arată în proiect.

„Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE)nr.1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale,Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor”, arată articolul 1 al proiectului de lege.