Instrumentele muzicale fascinează oamenii de știință de ani întregi, însă ce mister ascund viorile Stradivarius. Secretul perfecțiunii nu a fost elucidat nici până acum, cu toate că au fost realizate numeroase studii.
Antonio Stradivari, cel căruia i se atribuie misterul excelenței în crearea viorilor Stradivarius, a început să confecționeze instrumente muzicale după ce în tinerețe fusese ucenic la un maestru. În 1667 și-a deschis propriul atelier.
De atunci oamenii de știință au încercat să afle care este secretul pe care-l avea italianul, doar că nimeni nu l-a descoperit. Se presupune că sunt speciale pentru că sunt realizate manual, nicidecum cu tehnologie modernă.
Una dintre ipotezele emise de cercetători are legătură cu lemnul care reprezintă un element esențial. Aceștia consideră că Mica Epocă Glaciară, care a fost între 1300 și 1850, a afectat creșterea și caracteristicile lemnului.
În acest sens au arătat că materialele folosite de Stradivari erau mai bune, ceea ce înseamnă că viorile produceau un sunet excelent. Experții au constatat că placa superioară a unei viori este de obicei fabricată din molid, iar spatele din arțar.
Pe de altă parte, alți specialiști susțin că este vorba doar de o psihoză a mulțimii. Toată lumea vorbește despre cât de minunate sunt, de fapt, viorile care ies din atelierul lui Stradivari. Oamenii se așteaptă în mod automat ca instrumentele să fie așa, ceea ce le poate afecta percepția realității.
„Caracteristicile de vibrație și de radiație sonoră ale unei viori sunt determinate de geometria instrumentului și de proprietățile materiale ale lemnului.
Noile metode de testare permit examinarea nedistructivă a uneia dintre proprietățile esențiale ale materialului, densitatea lemnului, la nivelul de detaliu al inelului de creștere”, spune Berend Stoel de la Universitatea Leiden din Țările de Jos, conform The Independent.
O altă ipotează legată de misterul pe care-l ascunde vioara Stradivarius se îndreaptă spre lacul folosit. Compoziția acestuia a fost discutată foarte multă vreme, dar nu a fost niciodată dezvăluită. Cu toate acestea, analiza chimică nu a arătat nimic special.
Așadar, nu este vorba de niciun super ingredient ieșit din comun. În aceeași notă, cercetătorii au aflat că artistul a tratat o parte din lemnul viorii cu cupru, calciu și aluminiu. Designul optim a fost, de asemenea, îmbunătățit multă vreme de Stradivari.
Artistul a căutat mereu să producă tonuri impecabile, fapt care l-a făcut să fie cel mai faimos lutier din toate timpurile. Cert este că, vioara sa a devenit în cele din urmă standardul după care a fost judecat instrumentul muzical perfect.