Ce modificări aduce 1 iulie în buzunarele românilor

1 iulie vine cu o serie de modificări legislative şi fiscale cu impact direct în buzunarele românilor. Mamele cu copii până în 2 ani primesc indemnizaţii mai mari şi pe o perioadă extinsă...
01.07.2016 | 21:14
Ce modificari aduce 1 iulie in buzunarele romanilor

1 iulie vine cu o serie de modificări legislative şi fiscale cu impact direct în buzunarele românilor. Mamele cu copii până în 2 ani primesc indemnizaţii mai mari şi pe o perioadă extinsă de timp, consumatorii casnici vor plăti mai puţin pe gazele naturale, iar şoferii care îşi înmatriculează maşinile primesc taloane auto noi.

Tot de la 1 iulie, asiguraţii din sistemul public de sănătate vor beneficia de mai multe servicii medicale şi două formulare fiscale controversate se simplifică şi vor face mai uşoară viaţa firmelor şi oamenilor de afaceri.

Concediul de creştere a copilului, 2 ani cu 85% din salariu

Procedurile de acordare a indemnizaţiei şi concediului pentru creşterea copilului, simplificate de la 1 iulie 2016

Procedurile de acordare a indemnizaţiei şi concediului pentru creşterea copilului vor fi simplificate începând cu data de 1 iulie 2016, după ce Guvernul a modificat şi completat normele de aplicare a programului în aşa fel încât reglementările introduse recent în lege de către Parlament să fie aplicate unitar.

Practic, hotărârea de Guvern adoptată astăzi prevede drepturile noi ce vor fi stabilite începând cu 1 iulie 2016, urmând ca prin ordin al ministrului Muncii să fie stabilite reglementări privind drepturile aflate deja în plată. Cele două acte normative vor fi publicate concomitent în Monitorul Oficial.

Ce prevede hotărârea de Guvern

Hotărârea de Guvern vizează, în principal, două aspecte:

1. Modul de aplicare a drepturilor noi ce vor fi stabilite începând cu 1 iulie 2016:

– modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de naşterea copilului, în vederea acordării dreptului la concediu şi indemnizaţie lunară, respectiv:

– din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile asimilate prevăzute de ordonanţa de urgenţă (şomaj, concedii medicale, perioade de studii preuniversitare/universitare sau postuniversitare etc.);

– din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani, realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute de lege (la art. 2 alin.(5) din ordonanţa de urgenţă) s-au produs cu întreruperi.

– modalitatea de a stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate;

– reglementarea, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 66/2016, a modului de acordare a stimulentului de inserţie şi, respectiv, de prelungire a perioadei de acordare a acestuia, cu respectarea termenului de cel puţin 60 zile înainte de finalizarea concediului pentru întoarcerea la activitatea profesională;

– includerea indemnizaţiei care se acordă persoanelor care au copii cu handicap în întreţinere şi care optează pentru program de lucru redus şi corelarea cu procedura de acordare a celorlalte drepturi prevăzute de OUG nr.111/2010 cu modificările şi completările ulterioare;

– modificarea anexei privind cererea şi declaraţia pe propria răspundere pentru solicitarea dreptului.

De asemenea, se reglementează şi faptul că persoanele care au născut anterior intrării în vigoare a Legii nr.66/2016 şi care nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate prevăzute de OUG nr.111/2010 cu modificările şi completările ulterioare, dar îndeplinesc condiţiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de naşterea copilului pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

Noi cărţi de identitate pentru maşini

Autovehiculele noi, dar şi cele la mâna a doua, aduse în ţară pentru înmatriculare, vor primi cărţi de intentitate auto de tip nou de la 1 iulie. RAR va actualiza conţinutul pentru ca proprietarii şi autorităţile să aibă mai multe informaţii cu privire la datele tehnice ale maşinii, unele necesare la stabilirea impozitelor, după cum a spus directorul general al instituţiei, George Dincă.

“Elementele noi sunt trecerea în cartea de identitate a unor informaţii precum norma de poluare europeană, valoarea CO2, sistem de propulsie. (…) Cine are carte de indentitate veche va merge cu această carte până când maşina va ieşi din parc, natural”, a subliniat Dincă.

Formularele simplificate 088 şi 394 intră în vigoare de la 1 iulie

Declaraţiile referitoare la TVA, 394 şi 088, intră în vigoare în formă modificată începând cu data de 1 iulie 2016, prima mai explicită, iar a doua simplificată, a anunţat Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Formularul 088 care va intra în vigoare de la 1 iulie, a ajuns la o variantă îmbunătăţită, spune Dragoş Doroş, şeful Anaf. „După câtveva luni de muncă, formularul 94 va avea 13 întrebări şi 8 seturi de documentare, şi nu 20 de întrebări”, a subliniat şeful ANAF.

“Declaraţia 394, de la 1 iulie intră în funcţiune într-o nouă formă, una simplificată, cu ghilimelele de rigoare. Este acum mai exhaustivă dar e mai explicită şi mai folositoare pentru ambele părţi, şi pentru ANAF şi pentru contribuabili”, a declarat Doroş. În schimb, formularul 088 se simplifică începând de luna viitoare.

“Faimosul 088, care şi el de la 1 iulie va intra în funcţiune într-o nouă formă, (…) a creat probleme în special pe cantitatea de documente pe care o cerea şi care conţinea date care, într-un fel sau altul, se găseau tot la instituţii ale statului. După câteva luni bune de muncă, formularul, în loc de 20 de întrebări va avea 13, iar din 8 seturi de documente, va fi nevoie de 3 seturi”, a mai afirmat preşedintele ANAF.

De asemenea, în faza iniţială, formularul se aplica şi celor care erau în sistemul de TVA în sensul că la orice modificare, administrativă sau nu, erau obligaţi să îl completeze din nou.

“Am rezolvat această problemă în sensul că la cei care au deja cod de TVA, de la o analiză punctuală, vor trece la o o analiză continuă şi doar atunci când vom observa discrepanţe îi vom invita pe acei contribuabili pentru clarificări”, a precizat Doroş.

Preţurile gazelor naturale livrate populaţiei scad, în medie, cu 3%, de la 1 iulie

Preţurile gazelor naturale livrate clienţilor casnici vor scădea, de la 1 iulie, în medie, cu 3%, conform unei decizii a Comitetului de reglementare al ANRE.

“Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, tot pentru această perioadă, o scădere medie de 3% a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici, medie calculată în funcţie de ponderea pe piaţă a fiecărui operator licenţiat”, spun oficialii ANRE.

Scăderea aprobată a avut în vedere menţinerea preţului producţiei interne curente la 60,00 lei/MWh, asigurarea consumului clienţilor casnici 100% din producţia internă (curentă şi extrasă din depozitele de înmagazinare) şi scăderea costului unitar de transport estimat.

Mai multe servicii medicale pentru asiguraţi din 1 iulie

Guvernul a aprobat noul Contract Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017, urmând ca acesta să intre în vigoare la data de 1 iulie.

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, principalele modificări aduse de noul Contract Cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale.

”Ca urmare a noului Contract Cadru, începând cu 1 iulie, se vor încheia acte adiţionale cu toţi furnizorii pentru luna iulie, iar în cursul lunii iulie, se vor încheia noile contracte care vor intra în vigoare cu data de 1 august”, a spus Camelia Ilişuan.

Printre principalele modificări care vor apărea se numără: acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru reintrarea în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi, reglementarea migraţiei pacienţilor medicilor de familie (se pot transfera de pe o listă pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la şase luni doar asiguraţii care îşi schimbă domiciliul, cei care sunt în arest preventiv sau execută o pedeapsă privativă de libertate), se introduc noi proceduri de diagnosticare, decontate de CAS, pentru asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate.

În ceea ce priveşte medicina dentară, minorilor li se vor putea acorda consultaţii decontate o dată la şase luni, faţă de o dată pe an cum este în prezent.

”De menţionat este şi faptul că toţi furnizorii de servicii vor fi obligaţi să afişeze, la sediul unde efectuează serviciile respective, în formatul stabilit de CNAS, informaţii privind pachetele de servicii medicale şi tarifele corespunzătoare pe care ei le oferă şi le prestează efectiv”, a mai completat sursa citată.

Sursă: www.realitatea.net