News

Ce modificări fără autorizație poți face în apartament dacă stai la bloc. Mulți români încalcă legea

Pentru a evita amenzile, înainte de a începe să vă renovaţi apartamentul trebuie să consultaţi legislaţia care reglementează condiţiile în care puteţi face modificări.
06.05.2023 | 13:40
Ce modificari fara autorizatie poti face in apartament daca stai la bloc Multi romani incalca legea
Înlocuirea pardoselii nu necesită autorizaţie
ADVERTISEMENT

Amenajarea unui apartament care să corespundă noilor nevoi familiale este o iniţiativă lăudabilă, dar care nu întotdeauna este privită cu ochi buni de vecini sau de autorităţi. În multe cazuri trebuie obţinută aprobarea de la comitetul de bloc sau de la primărie, dar există şi lucrări care nu necesită aviz.

Trei legi trebuie studiate înainte de a face modificări în locuinţă

Înainte de a începe renovări majore studiaţi principalele legi care reglementează modificările aduse locuinţelor, respectiv Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor – reglementează norme pentru locuințele de tip apartament sau pentru locuințele organizate în administrarea unei asociații; Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții – reglementează orice contrucție, renovare, modificare care poate fi adusă unei locuințe noi sau uneia deja existente (atat pentru apartamente, cât și pentru case); Legea 10/1995 privind calitatea în construcții.

ADVERTISEMENT

Experţii imobiliari ne oferă o listă tipul de lucrări pe care le putem face în locuinţă fără aprobare, avertizându-ne în acelaşi timp că orice renovare care implică modificarea structurii de rezistenţă necesită aprobarea autorităţilor.

Astfel, reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate, nu necesită niciun aviz, scrie storia.ro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, reparații și înlocuiri de sobe de încălzit, zugrăveli și vopsitorii interioare, zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor.

De subliniat că în cazul apartamentelor, modificările aduse pereților/zidurilor (indiferent că fac parte din structura de rezistență a clădirii sau nu), precum și modificările referitoare la traseu și la rețelele de utilități necesită mai multe aprobări.

ADVERTISEMENT

Astfel, este nevoie să se obţină acordul proprietarilor apartamentelor, iar în cazul reţelelor de utilităţi lucrările se realizează doar în baza unei expertize tehnice/sau a unui referat tehnic de specialitate.

Lucrările se realizează în baza autorizației de construcție şi cu înștiințarea asociației de proprietari (se depun fotocopii după autorizațiile de construire la președintele asociației de proprietari; de altfel, orice modificare a autorizației de construire se aduce la cunoștinta asociației de proprietari).

ADVERTISEMENT

De asemenea, la finalul lucrărilor se va preda, către asociație, autorizația și procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, împreună cu planurile din Proiectul Tehnic (PT), după cum explică experţii de la Design Lab & Construct.

 

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i...
„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i așteaptă pe șoferi
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze