Amenajarea unui apartament care să corespundă noilor nevoi familiale este o iniţiativă lăudabilă, dar care nu întotdeauna este privită cu ochi buni de vecini sau de autorităţi. În multe cazuri trebuie obţinută aprobarea de la comitetul de bloc sau de la primărie, dar există şi lucrări care nu necesită aviz.
Înainte de a începe renovări majore studiaţi principalele legi care reglementează modificările aduse locuinţelor, respectiv Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor – reglementează norme pentru locuințele de tip apartament sau pentru locuințele organizate în administrarea unei asociații; Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții – reglementează orice contrucție, renovare, modificare care poate fi adusă unei locuințe noi sau uneia deja existente (atat pentru apartamente, cât și pentru case); Legea 10/1995 privind calitatea în construcții.
Experţii imobiliari ne oferă o listă tipul de lucrări pe care le putem face în locuinţă fără aprobare, avertizându-ne în acelaşi timp că orice renovare care implică modificarea structurii de rezistenţă necesită aprobarea autorităţilor.
Astfel, reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate, nu necesită niciun aviz, scrie storia.ro.
De asemenea, reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, reparații și înlocuiri de sobe de încălzit, zugrăveli și vopsitorii interioare, zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor.
De subliniat că în cazul apartamentelor, modificările aduse pereților/zidurilor (indiferent că fac parte din structura de rezistență a clădirii sau nu), precum și modificările referitoare la traseu și la rețelele de utilități necesită mai multe aprobări.
Astfel, este nevoie să se obţină acordul proprietarilor apartamentelor, iar în cazul reţelelor de utilităţi lucrările se realizează doar în baza unei expertize tehnice/sau a unui referat tehnic de specialitate.
Lucrările se realizează în baza autorizației de construcție şi cu înștiințarea asociației de proprietari (se depun fotocopii după autorizațiile de construire la președintele asociației de proprietari; de altfel, orice modificare a autorizației de construire se aduce la cunoștinta asociației de proprietari).
De asemenea, la finalul lucrărilor se va preda, către asociație, autorizația și procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, împreună cu planurile din Proiectul Tehnic (PT), după cum explică experţii de la Design Lab & Construct.