News

Ce modificări importante aduce noua lege a pensiilor? Va intra în vigoare de la 1 septembrie

14.02.2021 | 12:20
Ce modificari importante aduce noua lege a pensiilor Va intra in vigoare de la 1 septembrie
ADVERTISEMENT

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 septembrie 2021 și va aduce modificări importante pentru milioane de pensionari.

Valoarea punctului de pensie nu va crește în acest an, a fost anunțul clar și ferm al premierului. Autorităţile au anunţat că va avea loc o nouă majorare a punctului de pensie abia la 1 ianuarie 2022.

ADVERTISEMENT

Nouă lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019) va schimba radical sistemul de pensii din România și va intra în vigoare mai repede, în septembrie 2021.

Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor?

După cum bine știm, ministrul Raluca Turcan a transmis că, în decursul următoarelor 18 luni, aproximativ 5 milioane de pensii vor fi recalculate.

ADVERTISEMENT

Un prim aspect important este pensionarea pentru limită de vârstă. Astfel, bărbaţii care împlinesc 65 ani în 2021 se pot pensiona pentru limita de vârsta şi dacă au îndeplinit condiţiile minime de cotizare (cel puțin 15 ani munciți legal vor putea să se pensioneze în cursul prezentului an, stagiul complet fiind stabilit la 35 de ani), în timp ce pentru femei perioadele propriu-zise diferă, potrivit avocatnet.ro.

În perioada ianuarie-martie 2021 se pot pensiona femeile cu vârsta de 61 de ani şi şase luni care au stagiul complet de cotizare de 31 ani şi şase luni. ”Între lunile mai-iulie 2021 se pot pensiona femeile cu vârsta 61 de ani şi şapte luni cu stagiul complet de cotizare de 31 ani şi şapte luni. Femeile cu vârsta 61 de ani şi opt luni care au stagiul complet de cotizare de 31 ani şi opt luni se pot pensiona între lunile septembrie-noiembrie 2021. Stagiul minim de cotizare şi în cazul femeilor este de 15 ani”, potrivit bugetul.ro

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu semnificativ este faptul că oamenii pot obține mai ușor dezia de pensionare pentru că vor avea posibilitaea de depunere a actelor necesare și prin e-mail, fără să mai fie nevoiți să stea la cozile de la sediile instituțiilor.

Ce se întâmplă cu bugetarii?

Cei care au muncit sau trăit măcar 30 de ani în localităţi foarte poluate pot cere pensionarea anticipată, fără penalizări, şi în acest an. Până în prezent, proiectul privind procedura de evaluare a pensiilor nu a fost oficializat.

ADVERTISEMENT

O modificare importantă va avea loc privind cotizațiile. Veniturile pe care pensionarii le pot primi în afara de cele din pensie sunt, până în 31 august, cele din salarii, activităţi ca persoane fizice autorizate, bani din drepturi de autor, chirii şi dividende. Ulterior, conform noii legi, cumularea pensiei cu alte venituri, fără a duce la suspendarea pensiei, se va putea face doar pentru veniturile pentru care se datorează obligatoriu contribuţia la asigurările de sănătate.

Angajații din sistemul bugetar nu vor putea să mai iasă la pensie la termen și apoi să se angajeze din nou tot la stat, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”