ADVERTISEMENT
News

Ce modificări importante aduce noua lege a pensiilor? Va intra în vigoare de la 1 septembrie

Autor: Robert Cristea | 14.02.2021 | 12:20
Ce modificări importante aduce noua lege a pensiilor? Va intra în vigoare de la 1 septembrie
Ce modificări importante aduce noua lege a pensiilor? Va intra în vigoare de la 1 septembrie. Sursa foto - facebook

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 septembrie 2021 și va aduce modificări importante pentru milioane de pensionari.

ADVERTISEMENT

Valoarea punctului de pensie nu va crește în acest an, a fost anunțul clar și ferm al premierului. Autorităţile au anunţat că va avea loc o nouă majorare a punctului de pensie abia la 1 ianuarie 2022.

Nouă lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019) va schimba radical sistemul de pensii din România și va intra în vigoare mai repede, în septembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor?

După cum bine știm, ministrul Raluca Turcan a transmis că, în decursul următoarelor 18 luni, aproximativ 5 milioane de pensii vor fi recalculate.

Un prim aspect important este pensionarea pentru limită de vârstă. Astfel, bărbaţii care împlinesc 65 ani în 2021 se pot pensiona pentru limita de vârsta şi dacă au îndeplinit condiţiile minime de cotizare (cel puțin 15 ani munciți legal vor putea să se pensioneze în cursul prezentului an, stagiul complet fiind stabilit la 35 de ani), în timp ce pentru femei perioadele propriu-zise diferă, potrivit avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

În perioada ianuarie-martie 2021 se pot pensiona femeile cu vârsta de 61 de ani şi şase luni care au stagiul complet de cotizare de 31 ani şi şase luni. ”Între lunile mai-iulie 2021 se pot pensiona femeile cu vârsta 61 de ani şi şapte luni cu stagiul complet de cotizare de 31 ani şi şapte luni. Femeile cu vârsta 61 de ani şi opt luni care au stagiul complet de cotizare de 31 ani şi opt luni se pot pensiona între lunile septembrie-noiembrie 2021. Stagiul minim de cotizare şi în cazul femeilor este de 15 ani”, potrivit bugetul.ro

Un alt detaliu semnificativ este faptul că oamenii pot obține mai ușor dezia de pensionare pentru că vor avea posibilitaea de depunere a actelor necesare și prin e-mail, fără să mai fie nevoiți să stea la cozile de la sediile instituțiilor.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu bugetarii?

Cei care au muncit sau trăit măcar 30 de ani în localităţi foarte poluate pot cere pensionarea anticipată, fără penalizări, şi în acest an. Până în prezent, proiectul privind procedura de evaluare a pensiilor nu a fost oficializat.

O modificare importantă va avea loc privind cotizațiile. Veniturile pe care pensionarii le pot primi în afara de cele din pensie sunt, până în 31 august, cele din salarii, activităţi ca persoane fizice autorizate, bani din drepturi de autor, chirii şi dividende. Ulterior, conform noii legi, cumularea pensiei cu alte venituri, fără a duce la suspendarea pensiei, se va putea face doar pentru veniturile pentru care se datorează obligatoriu contribuţia la asigurările de sănătate.

ADVERTISEMENT

Angajații din sistemul bugetar nu vor putea să mai iasă la pensie la termen și apoi să se angajeze din nou tot la stat, conform sursei citate.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!