News

Ce ne aşteaptă după 15 mai? Anunţul lui Raed Arafat despre noile măsuri

26.04.2020 | 21:26
Ce ne asteapta dupa 15 mai Anuntul lui Raed Arafat despre noile masuri
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Raed Arafat a atras atenția, duminică, asupra faptului că românii au început deja să nu mai respecte ordonanțele militare, chiar dacă președintele Iohannis a spus că relaxarea restricțiilor se va face după 15 mai.

Raed Arafat spune ce ne aşteaptă după 15 mai

Raed Arafat trage un semnal de alarmă și spune că după 15 mai este posibil să vedem primele măsuri de relaxare, dar asta nu înseamnă că românii pot ieși de acum din casă, fără a mai respecta ordonanțele militare care sunt încă în vigoare.

ADVERTISEMENT

„Dacă schimbăm comportamentul nostru prea devreme și dacă renunțăm prea devreme la măsurile de distanțare socială…

Chiar dacă s-a anunțat că vor fi unele măsuri după 15 mai, Președintele a spus că nu se va renunța total, noi vedem că unii au înțeles că relaxarea a început deja și nu respectă. Atenție, mai avem vreo 3 săptămâni. Aici vedem pericolul. O schimbare a situației poate schimba și deciziile de după”, a spus Raed Arafat, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat în MAI a mai spus că relaxarea măsurilor de după 15 mai nu înseamnă că am scăpat de riscul infecției COVID-19 și susține că nerespectarea regulilor de igienă va duce la o creștere a cazurilor noi.

Ce ar presupune primele măsuri de relaxare

„Aceste măsuri vor fi spuse. Vor fi luate treptat. Sunt măsuri compensatorii care vor exista. Se va purta mască în anumite zone. Toate aceste aspecte vor fi anunțate din timp.

ADVERTISEMENT

Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul. Dacă nu respectăm măsurile de igienă vor exploda cazurile. Când încep măsurile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie să fie și mai strictă de către populație”, a spus Raed Arafat, la Mediafax.

După ce se va începe procesul de relaxare a măsurilor, cetățenii vor trebui să dea dovadă de responsabilitate, susține secretarul de stat din MAI.

ADVERTISEMENT

„Vor începe măsurile de relaxare de la 15 mai, dar vor fi treptate. Vor fi unele recomandări de sănătate publică în ceea ce privește industria HORECA.

Faptul că încep măsurile de relaxare asta nu înseamnă că nu trebuie să fim precauți. Se relaxează unele lucruri, dar cetățenii trebuie să fie mult mai responsabili”, a mai explicat Arafat.

În urma unei intervenții la Digi24, secretarul de stat a dat câteva exemple de măsuri ce ar putea fi luate după 15 mai, fără a se înțelege că acestea sunt cele ce urmează a fi implementate.

“Poate că în primă fază oamenii să iasă fară să mai aibă declarația pe propria răspundere, nu se organizează festivități, nu se organizează concerte, nu se stă la restaurant.

Poți să crești numărul persoanelor, dar asta se va face ulterior. Poate că se deschid parcurile, dar nu și locurile de joacă. Acestea sunt exemple”, a spus Arafat, la Digi24.

“Încă va mai dura cu mallurile, nu cred că se vor redeschide imediat după 15 mai. Așteptăm să vedem ce decizii se vor lua, dar măsurile nu vor fi masive. Vor fi măsuri cu risc minim, urmate și de alte măsuri după o perioadă”, a mai spus secretarul de stat.

ADVERTISEMENT