Un sondaj AtlasIntel realizat pentru Hotnews și publicat marți,15 aprilie, arată că dacă alegerile ar avea loc acum, George Simion și Crin Antonescu ar avea cele mai mari șanse să ajungă în turul 2. În schimb, Nicușor Dan continuă să scadă. Politologul Marius Ghincea, de la Universitatea ETH Zurich și analistul politic Radu Delicote analizează rezultatele ultimelor sondaje și bătălia pentru Cotroceni.
Radu Delicote, profesor asociat la Facultatea de Comunicare din cadrul SNSPA, vorbește despre o fotografie a momentului și spune că scăderile lui Nicușor Dan sunt cauzate de scandalurile în centrul cărora s-au aflat cei doi, săptămâna trecută. Nimic nu este însă bătut în cuie, iar marea bătălie se va da pentru convingerea celor nehotărâți, aproximativ 40-50% dintre români.
„Sondajul de opinie este o fotografie a unui moment. Sondajul de opinie în campania electorală este un instantaneu. Iar acest instantaneu este efectul primei săptămâni de campanie în care am văzut ce s-a întâmplat cu Victor Ponta, cu Elena Lasconi, cu USR și cu Nicușor Dan. Miza acestor alegeri este majoritatea votanților care nu sunt deciși nici până la ora aceasta cu cine vor vota. Sunt undeva la 45, 50% din total. Iar o parte dintre aceștia se pot regasi inclusiv în aceste schimbări de clasament. Trebuie să ne punem centura de siguranță, căci schimbări se pot produce până în ultimul moment, duminică, în ziua votului la ora 19:00”, spune Delicote.
Și Marius Ghincea consideră că pot avea loc răsturnări de situație în următoarele trei săptămâni. „Nu trebuie să extrapolăm rezultatele de la un sondaj din mijlocul campaniei electorale. Mai sunt aproape trei săptămâni în etaje până la alegerile de pe 4 mai. În al doilea rând, întotdeauna trebuie să privim cu circumspecție rezultatele sondajelor mai ales în contextul actual în care, pe de-o parte, avem un număr semnificativ de oameni indeciși, care se vor hotărî cu puțin timp înainte. În cercul meu de prieteni cei de mulți oameni s-au decis cu cine să voteze atunci când mergeau spre secțiile de vot, iar unii când au ajuns acolo. În plus, pe lângă acest număr semnificativ de indeiciși, există mulți oameni care refuză efectiv să răspundă la aceste sondaje. Iar acest lucru afectează calitatea eșantioanelor acestor sondaje și probleme de validitate externă și internă pentru aceste sondaje”, spune Ghincea.
În opinia lui Radu Delicote, „Bătălia principală este pentru locul 2, cine intră cu George Simion în turul doi”.
Primul loc ar fi în principiu adjudecat, mai spune el. „Conform tuturor cercetărilor cantitative, George Simion e primul”, susține Delicote.
Elena Lasconi ar fi revenit pe creștere după scandalul de săptămâna trecută cu colegii săi de partid și cu Nicușor Dan. „Lasconi a devenit relevantă atunci când a călărit toată situația cu USR. În momentul de față sunt foarte onest și deschis: toți candidații au șanse egale la a accede în turul doi. Prin toți mă refer la Antonescu, Dan, Ponta și Lasconi. De ce? Pentru că matematica alegerilor este una pur emoțională și, deci, votul este la fel!”, susține el.
Marius Ghincea vorbește despre faptul că tendințele actuale, altfel extrem de importante, se pot schimba de-a lungul timpului.
„Datele brute sunt afectate de gradul ridicat de indeciși și de numărul mare de respondenți care refuză să răspundă. De exemplul, vorbind despre doamna Lasconi, în acest moment, cred că e puțin prea devreme pentru a putea spune dacă are șansă sau nu. Dacă ne amintim, domnul Georgescu a apărut în sondaje abia în ultimei două săptămâni înainte alegerilor. Dar, în acest moment, dacă ne uităm strict la datele actuale, doamna Lasconi evident nu are nicio șansă să intre în turul 2. Cei care par să aibă șanse sunt domnul Antonescu cu domnul Nicușor Dan și în funcție de sondaj și domnul Ponta. Iar domnul Simion va intra aproape sigur”, susține Ghincea.
Pe de altă parte, Crin Antonescu continuă să crească, iar Nicușor Dan să scadă. „Crin Antonescu ia probabil din voturile lui Nicușor Dan, mai ales după ultimul scandal. Dar personal nu cred că lucrurile sunt bătute în cuie”, mai menționează Ghincea.
Radu Delicote indică și un alt motiv care face lupta atât de imprevizibilă. „S-ar putea să avem și o prezență scăzută la vot în primul tur, deci predicțiile reale sunt mai greu de făcut acum. Orice scandal, orice reportaj, orice situație poate să schimbe câteva procente în plus sau în minus, iar pe o prezență relativ scăzută la vot câteva procente pot conta enorm, pot face diferența”.
Nu este exclus, mai arată Delicote, nici să avem în turul doi o bătălie între doi „pro-europeni” sau între doi „suveraniști”.
„Am observat rostogolindu-se ideea de surpriză dacă va intra în turul doi Ponta sau dacă vor intra în turul doi doar Dan, Lasconi și/sau Antonescu. Surpriza reala în momentul de față este să nu avem nicio surpriză. Corect ar fi să spun că niciun loc nu este sigur, niciun clasament asigurat. De ce? Din simplul motiv că România este în campanie electorală continuă de peste un an de zile. Oamenii au obosit, s-au săturat, s-a instalat apatia. Iar atunci când se întâmplă acest fenomen, cercetările cantitative oricât de bine sunt structurate, pot da greș. Oamenii se pot decide cu cine votează și în ultimele 24 de ore”, conchide Radu Delicote.
Până acum, scandalurile campaniei au fost provocate de dezvăluirea lui Victor Ponta, care a recunoscut că a inundat mai multe sate românești pe când era premier, totul pentru a salva Belgradul, dar și de USR, care i-a retras sprijinul Elenei Lasconi și care și-a declarat susținerea pentru Nicușor Dan. Pe acest fond, Nicușor Dan a început să scadă, la fel și Ponta. Totuși, situația este remediabilă, consideră Marius Ghincea.
„Sigur că mulți au zis că Ponta a făcut greșeala fatală, dar eu spun că niciunul dintre ei nu a făcut o greșeală fatală. Nici măcar domnul Ponta. Domnul Ponta a făcut o greșeală legat de acel mesaj cu inundarea unor sate românești pentru a salva Belgradul. Dar nu e o greșeală fatală, din punctul meu de vedere”, adaugă Ghincea.
În opinia sa, Victor Ponta și Nicușor Dan sunt candidați veritabili și a explicat și de ce este așa.
„Domnul Ponta, în continuare, rămâne un candidat redutabil pentru simplul fapt că atrage votul nemulțumiților. Oamenii care îl votează nu o fac atât pentru că îl plac, ci pentru că nu-i plac deloc pe ceilalți și văd în domnul Ponta omul ideal prin care să semnalizeze o nemulțumire profundă”, explică Ghincea.
Pe de altă parte, George Simion pornește cu prima șansă, dar are și ele probleme sale. „Domnul Simion are pe electoratul său de bază, electoratul AUR, și susținătorii săi nu sunt puțini. Totuși, Simion a fost acuzat deseori că lucrează cu partidele tradiționale, cu sistemul, că a fost cooptat, ca să zicem așa, Asta l-a și costat, de fapt, la alegerile anterioare”, mai spune Ghincea.
Cifrele sondajului AtlasIntel arată că, atunci când sunt calculate doar opțiunile celor care merg sigur la vot, George Simion este cotat cu 34.4% din voturi, iar Crin Antonescu cu 25.5%. Al treilea, dar în scădere, este Nicușor Dan – 21.8%, urmat de Victor Ponta, care a scăzut și el la 10%. Elena Lasconi este următoare cu 5.2%, iar cu cu procente sub 1% apar Daniel Funeriu, Silviu Predoiu și Lavinia Șandru.
Mai departe, dintre candidații aflați pe primele patru locuri și care au șanse reale să ajungă în turul al doilea, cel mai bine ar sta Crin Antonescu, care i-ar învinge pe oricare dintre următorii 3 clasați. Nicușor Dan ar câștiga în fața lui George Simion, iar Simion l-ar învinge doar pe Victor Ponta.