Life

Ce nu ai voie să faci când ești în doliu. Aceste lucruri sunt obligatorii dacă plângi pe cineva drag

Ce nu ai voie să faci când ești în doliu. Sunt câteva lucruri obligatorii pe care să le faci dacă plângi pe cineva drag. Iată ce tradiții trebuie să respecți.
23.08.2022 | 12:41
Ce nu ai voie sa faci cand esti in doliu Aceste lucruri sunt obligatorii daca plangi pe cineva drag
Ce nu ai voie să faci când ești în doliu. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Perioada de doliu este foarte dificilă pentru fiecare dintre noi, însă există câteva lucruri pe care nu ai voie să le faci atunci când plângi pe cineva drag.

Ce nu ai voie să faci când ești în doliu. Obiceiuri şi tradiţii

Pierderea unei persoane dragi reprezintă un șoc puternic pentru fiecare, iar durerea provocată este foarte greu de suportat.

ADVERTISEMENT

Doliul nu reprezintă doar o perioadă în care trebuie să purtăm haine negre, ci una în care învățăm să facem față suferinței, iar fiecare trece prin aceste momente în modul propriu.

Cu toate acestea, sunt anumite interdicții în perioada de doliu, dar și lucruri pe care trebuie să le faci dacă plângi pe cineva drag.

ADVERTISEMENT

Potrivit tradiției ortodoxe, perioada de doliu presupune interdicții întrucât persoana decedată este supusă Judecății de Apoi. Astfel, apropiații săi trebuie să țină doliu și să respecte anumite obiceiuri pentru ca sufletul celui drag să ajungă în Rai.

Biserica Ortodoxă nu impune o durată strictă a doliului. Cele mai multe persoane îl țin timp de 40 de zile de la decesul persoanei dragi. De asemenea, mulți țin doliu timp de un an după ce au pierdut o rudă de gradul întâi.

ADVERTISEMENT

Interdicțiile din perioada doliului datează din cele mai vechi timpuri și nu sunt impuse neapărat de Biserică. Fiecare persoană poate decide cum poartă doliul și în funcție de relația pe care au avut-o cu cel trecut în neființă.

Una dintre principalele reguli atunci când ești în doliu este să nu participi la evenimente sociale cum ar fi petreceri, nunți sau botezuri.

ADVERTISEMENT

Dacă totuși trebuie să participi la astfel de evenimente, poți merge doar pentru a oferi felicitări sau cadouri, iar ulterior să te retragi.

Ce haine trebuie să porţi când ţii doliu

În perioada doliului trebuie nu trebuie să porți haine indecente, stridente sau deschise la culoare. În schimb, trebuie să alegi haine negre sau închise la culoare.

Acest obicei are rolul de a exprima tristețea pe care o simți atunci când pierzi pe cineva, dar și de a le transmite celor din jur faptul că treci printr-o perioadă grea.

În același timp, acesta nu este un criteriu impus de Biserica Ortodoxă. Este important ca hainele să fie decente. Nu se poartă bluze decoltate, fuste mulate sau blugi rupți.

În timpul perioadei de doliu, femeile aleg să poarte o basma pe cap. Bărbații nu se tund și nu se bărbieresc timp de 40 de zile.

Ai voie să asculţi muzică atunci când eşti în doliu?

Un alt lucru discutabil în perioada de doliu este ascultatul muzicii. Biserica nu impune nici aici anumite reguli, iar muzica nu trimite întotdeauna la distracție și voie bună. Muzica poate fi și despre pierderea cuiva drag și îi poate ajuta pe unii să facă față tristeții.

Relațiile intime sunt și ele vizate în perioada doliului. Fiind o perioadă de tristețe, mulți consideră că abstinența reprezintă un aspect important în această perioadă.

Doliul exterior este un semn de respect pentru persoana plecată dintre noi. Este important să punem accent și pe doliul interior atunci când pierdem pe cineva, pentru că doar așa vom reuși să trecem prin această perioadă grea. Nimeni nu este constrâns să țină doliul într-un anumit fel.

Creștinii ortodocși trebuie să-i pomenească pe cei decedați conform unor reguli impuse de Biserică. Astfel, se fac pomeni la 3 și la 9 zile după moarte, apoi la trei și șase săptămâni (40 de zile). Ulterior, pomenile se fac la trei, șase și nouă luni de la deces, apoi la un an.

ADVERTISEMENT